Privégebruik zakelijke goederen

Als ondernemer gebruikt u uw zakelijke goederen ook wel eens in het privé. Hoe gaat u hier fiscaal goed mee om? En wat gaat er gebeuren als de fiscus een controle uitvoert? Privégebruik zakelijke goederen komt vaak rond deze tijd van het jaar naar voren in verband met de aangifte inkomstenbelasting. Wat mag u nu wel en niet aftrekken?

Het is belangrijk dat u het bedrijfsmiddel dat u aanschaft als zakelijk aanmerkt, onder de post ondernemersvermogen op uw balans. Zo mag u de gemaakte kosten ten laste van de winst toerekenen. Wanneer u hetzelfde bedrijfsmiddel privé aanmerkt, dan kunt u slechts een deel van de kosten van uw winst aftrekken, de zogenoemde gebruiksvergoeding.

Schatten van het gebruik

Wilt u uw bedrijfsmiddel zowel in het privé als zakelijk gebruiken, dan zult het gebruik hiervan goed moeten bijhouden. Het beste kunt u de werkelijke verbruik in uren noteren en deze gegevens goed bewaren, in het geval de fiscus ernaar vraagt.

Is de BTW aftrekbaar?

Uiteraard is de btw voor de goederen die u zakelijk gebruikt aftrekbaar. Voor het privégebruik van de goederen geldt dat niet. Let hierbij wel op de goederen die u wel en niet mag afschrijven.
Kleine aanschaffingen tot €450,- schrijft u niet af, daarom zult u het privégebruik van deze goederen op het moment van aanschaf moeten inschatten. Heeft u het verbruik niet helemaal goed ingeschat, dan kunt u aan het einde van het jaar nogmaals een correctie uitvoeren.

Heeft u een aankoop gedaan van €450,- of hoger, dan zult u wel moeten afschrijven. In dit geval trekt u de btw van het ingekochte goed volledig af, bij de aankoop. Maar vervolgens dient u 5 jaar lang, aan het einde van het jaar, een correctie uit te voeren voor het privégebruik. De btw voor het privégebruik van het goed betaalt u gewoon terug.

Controle van de fiscus

Wanneer u het privéverbruik zo realistisch mogelijk inschat, dan is er niets aan de hand. De fiscus is ermee bekend en zal dus niet raar opkijken, als u uw spullen zakelijk én privé gebruikt.

Wilt u meer informatie over de fiscale voordelen van zakelijk- en privégebruik of heeft u hulp nodig bij het inschatten van uw privégebruik, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. Wij kijken graag met u mee!

Privégebruik zakelijke goederen