Het regeerakkoord: veranderingen

Het regeerakkoord is eindelijk openbaar gemaakt. In deze blogserie gaan we na wat dit voor jou betekent. We hebben de belangrijkste zaken voor je op een rij gezet. Dit is geen compleet beeld van álle maatregelen, maar een samenvatting van de punten die het belangrijkst zijn voor ondernemers.

In deze blog leggen we uit wat de gevolgen zijn van het nieuwe regeerakkoord voor jouw persoonlijke situatie.

Het hele regeerakkoord lezen en de presentatie terugkijken kan hier.

Persoonlijke situatie

Er zal een aanzienlijke verlenging komen van het kraamverlof voor partners. Dit wordt per 1 januari 2019 verlengd van twee dagen naar vijf dagen. Daarbovenop betaalt ook het UWV drie dagen extra kraamverlof. Per 1 juli 2020 komt er een extra verhoging van nog eens vijf weken in het eerste half jaar na de geboorte. In deze periode krijgt de werknemer een doorbetaling van 70 % van het loon door het UWV. Dit zijn dus geen extra kosten voor de werkgever. Ook bij adoptie wordt de periode van verlof verlengd.

De kinderopvangtoeslag, de kinderbijslag en het kindgebonden budget zullen worden verhoogd.

De fiscale aftrek voor scholingskosten in de inkomstenbelasting zal worden vervangen door een individuele leerrekening.

Het pensioenstelsel zal worden vernieuwd. Het pensioen blijft een levenslange uitkering waardoor je niet het risico loopt dat de uitkering op een gegeven moment stopt. De pensioenen zullen ondergebracht worden in persoonlijke potjes. Er komt een collectieve buffer om tegenvallers op te vangen. Het systeem waarbij jongeren relatief weinig betalen en ouderen relatief veel voor hun pensioen zal komen te vervallen. Hierdoor wordt het overstappen van pensioenfonds makkelijker. Verder gaan de sociale partners een nieuw pensioencontract ontwikkelen, begin 2018 moet er overeenstemming zijn.

Door de hele combinatie van maatregelen is de verwachting dat uiteindelijk de koopkracht van huishoudens zal toenemen met 1 % per jaar. Dit is echter slechts een gemiddelde, veel hangt af van jouw persoonlijke situatie.

Tot Slot

Meer lezen? Lees ook onze blogs over kansen voor ondernemers en veranderingen voor bedrijven!

Bij SFAA denken we mee met ondernemers. We kijken verder dan de cijfers, ook naar bijvoorbeeld de wet- en regelgeving die voor jou relevant is en ontwikkelingen die kansen bieden. Wil je in een persoonlijk gesprek nagaan wat het nieuwe regeerakkoord voor jou en je bedrijf betekent? Maak dan snel een afspraak met een van onze adviseurs! Bel ons op 020-2610723 of mail naar info@sfaa.nl.