investeren-in-2014

Als ondernemer is het gebruikelijk om relatiegeschenken te geven aan uw klanten en opdrachtgevers. Wat rekent de fiscus tot een relatiegeschenk en in hoeverre is deze fiscaal aftrekbaar? Dit leest u verder in onze blog.

Een relatiegeschenk is een leuke manier om uw klanten te herinneren aan de fijne samenwerking of bijvoorbeeld een nieuwe activiteit onder de aandacht brengen.

Wat valt er onder een relatiegeschenk?

Een relatiegeschenk is een gift die u als bedrijf aan de bestaande relaties geeft. De relatie kan zijn een klant of een leverancier. Let op: voor personeel gelden er andere regels.
Hierbij is het woord ‘bestaand’ erg belangrijk, want de kosten die u maakt om een nieuwe klant te werven vallen gewoon onder de bedrijfskosten.

Fiscaal aftrekbaar?

Voldoet uw relatiegeschenk aan de speciale btw regeling voor relatiegeschenken, dan is deze fiscaal aftrekbaar als voorbelasting.

De regel luidt als volgt: Zou de ontvanger het cadeau zelf kunnen aanschaffen en kunnen rekenen tot de zakelijke kosten, dan kunt u de btw van de relatiegeschenk aftrekbaar stellen. Is dit niet het geval, dan mag de btw van het relatiegeschenk niet afgetrokken worden.

Uiteraard is er een uitzondering: zijn de totale kosten per persoon per jaar lager dan €227 (excl. btw) dan mag de btw wel afgetrokken worden.

Wilt u meer weten over de aftrekbare posten of wilt u graag uw administratie uitbesteden, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of info@sfaa.nl. SFAA helpt u graag!

Relatiegeschenken fiscaal aftrekbaar?