De miljoenennota is sinds gistermiddag 15.15 uur bekendgemaakt, zoals elk jaar op Prinsjesdag. Hierin staan alle verwachtte uitgaven van de Nederlandse overheid in het komende jaar opgesteld. Eerder werden al wat losse details van de miljoenennota 2022 gelekt, maar nu is de gehele begroting online geplaatst. De miljoenennota bestaat uit 83 pagina’s, om jou te ontlasten hebben wij een samenvatting van de meest belangrijke stukken voor jou als ondernemer. Hier de samenvatting Prinsjesdag voor de ondernemer.
Wat direct opvalt aan de miljoenennota 2022 is dat klimaat een grote rol speelt in de begroting. Hier is dan ook extra geld voor vrijgemaakt in het komende jaar. Ook als ondernemer kun je hier goed gebruik van maken.
MIA fors verhoogd
Het kabinet investeert in totaal 6.8 miljard euro extra in klimaat in het komende jaar, een gigantische vooruitgang. Als ondernemer kun je van deze verruiming voor klimaat goed gebruik maken. Zo gaat de MIA, ook wel milieu-investeringsaftrek omhoog. Hierdoor kun je meer kosten van je fiscale winst aftrekken. Momenteel kent de MIA drie percentages, 1,35%, 27%, en 36%. Deze zullen vanaf 1 januari volgens de miljoenennota 2022 fors worden verhoogd naar 27%, 36% en 45%. Het netto belastingvoordeel kan op deze manier oplopen tot ruim 14%.
Ook staat in de miljoenennota 2022 aangegeven dat extra subsidies komen voor isoleren, het aanschaffen van elektrische auto’s (zowel nieuwe als tweedehands), het afsluiten van gas en het aanschaffen van een warmtepomp. Dit om ook de ‘gewone’ mensen een kans te geven om te verduurzamen.
Weten hoe jij hier het ultieme belastingvoordeel op kunt behalen? Vraag een gratis adviesgesprek aan bij SFAA zie hoe wij jou kunnen helpen geld te besparen met je onderneming.
Economische cijfers
De economische cijfers zien er erg gunstig uit, zo wordt er verwacht dat dit jaar een groei van 3.9% zal zijn, gevolgd door een verwachtte groei van 3.5% voor het volgende jaar zo werd bekendgemaakt tijdens Prinsjesdag 2021. Daarnaast is een kleine groei in de werkeloosheid, die zal ongeveer 3.5% bedragen volgend jaar.
Echt terug te merken in de koopkracht is de groei van de economie niet, deze groeit slechts met 0.1%. Dit is natuurlijk bekeken vanaf een doorsnee huishouden, 5% van de huishoudens zullen er gemiddeld 0.7% op achteruit gaan waar 5% van de andere huishoudens er ongeveer 0.8% meer op vooruit zullen gaan.
Echt een goed jaar voor een merkbare groei in de portemonnee zal het niet worden. Het Nibud heeft uitgerekend dat een ZZP’er die €40.000 bruto verdient er ongeveer €6 per maand op achteruit zal gaan. Of de voorspelling in de miljoenennota de realiteit zal zijn moet nog blijken natuurlijk.
Wonen
Om de huizencrisis de kop in te drukken wordt de komende 10 jaar 100 miljoen per jaar vrijgemaakt om de woningbouwimpuls te subsidiëren. Deze miljard euro die wordt vrijgemaakt moet voor ongeveer 900.000 nieuwe woningen zorgen. Naast dat deze woningbouwimpuls de woningnood moet stoppen zorgt het er ook voor dat de economie een enorme boost krijgt. De woningbouw impuls werd al voor de miljoenennota en Prinsjesdag 2021 aangekondigd.
Thuiswerken
Om ook na de coronacrisis vanuit huis werken te kunnen faciliteren heeft de overheid een onbelaste thuiswerkvergoeding. Deze zal 2 euro per werkdag bedragen en is bedoeld om de vaste lasten, koffie/thee en wc-papier te bekostigen.
Zo kunnen jij en je werknemers gemakkelijk vanuit huis werken zonder hier extra kosten voor te maken, vanuit gaande dat je niet meer teruggaat naar een werkweek van 5 dagen op kantoor. Lees hier onze blog over thuiswerken.
Zorgpremie
De zorgpremie zal ongeveer 2.75 per maand meer gaan kosten, wel worden deze kosten gecompenseerd met de zorgtoeslag en blijft het eigen risico 385 euro. Hier had de tweede kamer om gevraagd voor Prinsjesdag 2021. Gemiddeld zijn we ongeveer 100 euro per persoon meer kwijt in het komende jaar.
Miljoenennota 2022 voor ondernemers
De echte grote subsidies voor ondernemers, denk aan de KIA, zelfstandigenaftrek, startersaftrek, investeringsaftrek, meewerkaftrek of de MKB-winstvrijstelling zijn nog niet aangekondigd. Dit zal waarschijnlijk in de loop naar het nieuwe jaar wel gebeuren. De voornaamste reden hiervoor is het feit dat er geen kabinet is om over deze regelingen te praten.
De miljoenennota is daarom gericht op enkel een grove schatting van de uitgaven, en nog geen echte plannen zoals die normaliter wel op Prinsjesdag worden aangekondigd.
Wil je het ultieme belastingvoordeel behalen, neem dan contact met ons op of download gratis onze 10 boekhoudtips. SFAA is het online boekhoudkantoor voor ondernemers die willen groeien.