Woensdag 9 december is aangekondigd dat het kabinet het steun- en herstel-pakket voor ondernemers zal uitbreiden. Er zal dus geen versobering, zoals eerder werd aangekondigd, plaatsvinden. Deze uitbreiding is bedoeld om het verlies wat bedrijven leiden te beperken om zo de ondernemer te sparen.
Het totale bedrag van de uitbreiding van de steun bedraagt 3.7 miljard euro, dit komt bovenop de 33.7 miljard die het steun- en herstel-pakket tot nu toe heeft gekost.
Wat betekent dit voor bedrijven?
Bedrijven konden maximaal 50% van hun vaste lasten vergoed krijgen, dit is verhoogd naar 70% voor de zwaarst getroffen bedrijven in het nieuwe steun- en herstel-pakket. Deze verruiming geldt met terugwerkende kracht vanaf oktober. Deze tegemoetkoming zal in het eerste kwartaal van 2021 ook niet lager worden ingeschaald voor bedrijven die het zwaarst getroffen zijn. De geplande versobering is definitief afgewezen. Er komt dus geen hogere drempel voor ondernemers om in aanmerking te komen voor de tegemoetkomingen, zoals eerder werd aangekondigd.
Ook werd bekend gemaakt dat ondernemers wederom belasting uitstel kunnen aanvragen voor de maanden januari tot en met maart.
“Het virus raakt ook nu nog veel ondernemers en werkenden hard. De enige logische conclusie is daarom dat het steun- en herstelpakket onverkort nodig blijft”, zei minister Koolmees van Sociale Zaken vanochtend in een toelichting op de plannen, die hij gaf met zijn collega’s Wiebes (Economische Zaken) en Hoekstra (Financiën).
De ondernemers die het hardst geraakt worden krijgen de meeste steun. ‘’Wanneer een onderneming 100% omzetverlies leidt krijgt deze 70% van de vaste lasten vergoed’’, vertelde Wiebes in de persconferentie.
Dit zou voor verlichting bij de hardst geraakte sectoren (Horeca, evenementen branche, reis en kunst en cultuursector) moeten zorgen. Het kabinet gaat er namelijk vanuit dat ondernemers in deze sectoren ook vanuit contact zoeken met bijvoorbeeld de huurders om tijdelijke deals te sluiten. ‘de overheid kan niet alles doen’’ aldus Wiebes. Het blijft tenslotte geld van de belastingbetaler wat als steun wordt gebruikt.
Heb je vragen over de steun, jouw onderneming of een compleet ander onderwerp? SFAA helpt je graag verder. Vraag een gratis adviesgesprek aan en zie hoe onze financiële rekenwonders jou kunnen ontzorgen. Zo kan jij je focussen op wat echt belangrijk is, namelijk het ondernemen! Direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20-2610723.