tijdelijke-verlaging-van-de-dividendbelasting

Heeft u een belang van meer dan 5% in een bedrijf (en moet u dus op uw IB-aangifte “ja” invullen bij box 2), dan is het dit jaar fiscaal aantrekkelijker om dividend uit te laten keren.

Besluit over de dividendbelasting

Kabinet Rutte 2 heeft namelijk 29 maart besloten dat er een tijdelijke verlaging van de dividendbelasting geldt in 2014. De dividendbelasting dit jaar gaat van 25% naar 22%.

Let op

Wanneer dit geld naar prive wordt gehaald moet u boven de vrijstelling van 21.139 euro jaarlijks 1,2 % vermogensbelasting betalen. Terwijl dit niet hoeft als u belegt via een bankspaarconstructie of een (stamrecht-) BV.

U moet dus in uw overweging meenemen of deze administratieve kosten van uw (stamrecht-) BV opwegen tegen de jaarlijkse vermogensheffing in box III.

Bij banksparen is de fiscale constructie op zichzelf niet duur, terwijl je wel de heffing van 1,2% in box 3 kunt omzeilen. Mocht u willen beleggen binnen banksparen, dan is er wel belangrijk punt om in de gaten te houden. Dit is de keuzevrijheid. Banken bieden namelijk vaak maar een selecte groep beleggingsfondsen aan voor banksparen. Daarnaast moet u het opgebouwde vermogen via banksparen, laten uitkeren via een lijfrenteconstructie.

Heeft u hulp nodig?

Dan kunt u altijd contact opnemen met uw belastingadviseur of met SFAA wij delen graag onze kennis met u.

tijdelijke-verlaging-van-de-dividendbelasting