belastingplan 2023

 

Traditiegetrouw zal er op de derde dinsdag van september het belastingplan 2023 bekend worden gemaakt. En zoals dat in andere jaren ook het geval is, is er dit jaar vooraf al veel bekend over het belastingplan van 2023. Maar wat is er al bekend, en wat voor invloed heeft dit op ondernemers in het komende jaar? Dat en meer lees je in deze blog over de top 8 veranderingen in het belastingplan voor 2023.

 

Verlaging schijf vennootschapsbelasting

 

De verandering die de meeste ondernemers zal raken is de verlaging van het drempelbedrag tussen de eerste en tweede schijf van de vennootschapsbelasting, daarnaast wordt ook het tarief van de eerste schijf verhoogd. Het lage tarief zal van 15% naar 19% worden verhoogd. Vervolgens zal de schijfgrens worden verlaagd van €395.000 naar €200.000 volgens het belastingplan 2023. Dit betekend dat je tot een belastbare winst van €200.000 het lage tarief van 19% belasting betaald, en het bedrag wat je hier boven uitkomt wordt belast met een tarief van 25.8%. Een flinke verandering in het belastingplan 2023 die veel ondernemers zal raken in hun portemonnee.

 

Afbouw zelfstandigenaftrek

 

Het is al langer bekend dat de zelfstandigenaftrek langzaam aan en geleidelijk wordt afgebouwd, dit is vorig jaar ook al gebeurd. Vanaf 2023 zal dit in 6 stappen van €650 per jaar gebeuren, de laatste twee jaar zullen er stappen van €605 worden genomen. De huidige zelfstandigenaftrek bedraagt €6.310, dit zal worden verlaagd naar €5.560 in 2023. In de daaropvolgende jaren zal deze verlaging doorzetten tot €1.200 in 2030.

 

Let op, als ondernemer moet je aan het urencriterium voldoen om in aanmerking te komen voor de zelfstandigenaftrek. Het urencriterium in de zelfstandigenaftrek in 2022 en 2023 bedraagt 1.225 uren.

 

Afschaffing fiscale oudedagsreserve (FOR)

 

De fiscale oudedagsreserve, ook wel FOR, zal in 2023 verdwijnen. De FOR liet je als ondernemer geld sparen voor het opbouwen van een pensioen. Je kon middels de fiscale oudedagsreserve als ondernemer 9.44% (tot een bedrag van €9.632) jaarlijks belastingvrij reserveren om te beleggen of sparen. Dit is alleen interessant als je van plan bent of was altijd een eenmanszaak te houden en niet over te gaan naar de BV, want dan moet je eerder afrekenen met de fiscus tegen hoog tarief. Vanaf 2023 zal deze regeling worden afgeschaft staat vermeld in het belastingplan 2023. De bestaande huidige FOR kan nog wel volgens regelgeving van 2022 worden afgewikkeld.

 

Aanpassing BOR (bedrijfsopvolgingsregeling)

 

In het belastingplan voor 2023 wordt een wijziging in de BOR bekend gemaakt. De BOR is een regeling die bedrijfsopvolging van ouder op kind aantrekkelijker maakt. Als deze bedrijfsopvolgingsregeling veranderd kan dit zorgen voor het hoger uitvallen van de kosten op het moment dat je je kinderen het bedrijf laat overnemen. Mocht je van plan zijn om je kinderen het bedrijf te laten opvolgen kan het lonen om dit voor het wisselen van het kalenderjaar te doen.

 

Overdrachtsbelasting verhoogd

 

Wanneer je een woning koopt waar je niet zelf in gaat wonen (bedrijfspand, vakantiehuis, garagebox) betaal je overdrachtsbelasting aan de overheid over de koop van dit pand. Dit is in 2022 nog 8% overdrachtsbelasting, maar in het belastingplan 2023 staat dat de overdrachtsbelasting zal worden verhoogd naar 10.1%. Mocht je van plan zijn om een aankoop te maken waar je overdrachtsbelasting over moet betalen is het dus voordeliger om dit in 2022 te doen.

 

Afschaffing BPM-vrijstelling voor bestelauto’s

 

In de BPM geldt een vrijstelling voor bestelauto’s van ondernemers. De vrijstelling is van toepassing als de bestelauto voor meer dan 10% binnen de onderneming wordt gebruikt. Deze vrijstelling wordt afgeschaft. Over elke bestelauto moet nu dus gewoon de BPM worden betaald zoals dat ook bij andere auto’s het geval zou zijn. De vrijstelling voor emissievrije bestelauto’s blijft wel bestaan.

 

Belastingvrije kilometervergoeding wordt verhoogd

 

In 2023 wordt de belastingvrije kilometervergoeding verhoogd naar €0.21. Eigenlijk stond dit voor het belastingplan 2024 pas op de planning maar door de stijgende prijzen heeft de regering het probleem in het belastingplan 2023 al aangepakt. Naar schatting zal deze stijging worden doorgezet naar €0.23 in 2024.

 

Loon DGA wordt aangescherpt

 

Het DGA-salaris wordt bepaald op basis van een van de drie pijlers, het loon moet minimaal gelijk zijn aan de hoogste van de drie factoren. In 2022 ziet dit er zo uit:

 

  • Minimaal 75% van het loon van een vergelijkbare functie bij een vergelijkbare onderneming (een concurrent bijvoorbeeld).
  • Het loon moet gelijk zijn aan de hoogst betaalde functie binnen de eigen onderneming.
  • Het DGA-salaris moet minimaal €48.000 bedragen (dit geldt voor 2022, en wordt meestal jaarlijks i.v.m. inflatie verhoogd). In 2022 is het al dit bedrag, dus het blijft hetzelfde?

 

In 2023 zal de eerste pijler worden verhoogd naar minimaal 85% van het loon van een vergelijkbare functie. Stel het gemiddelde loon in de branche is €64.000, dan gaat het minimale loon volgens de eerste pijler van €48.000 naar minimaal €54.000.

 

Hulp nodig door deze veranderingen?

 

Dit waren de belangrijkste veranderingen in het belastingplan 2023 voor ondernemers. Heb je advies nodig over hoe je het beste kunt inspelen op deze veranderingen met jouw onderneming? Bij SFAA staan onze financiële rekenwonders altijd klaar om jou te helpen met eventuele vragen over deze veranderingen. Zo behaal jij alsnog altijd het maximale belastingvoordeel! Stuur een mail naar info@sfaa.nl of klik op de whatsapp knop op onze website om direct in contact te komen met een van ons. SFAA is here to help!