Aftrekbare posten ondernemers

Begin dit jaar heeft u waarschijnlijk bericht gekregen van de belastingdienst dat u uw IB aangifte over 2016 voor 1 mei 2017 moet hebben ingediend en/of VPB aangifte voor 1 juni. Uitstel aanvragen IB VPB hoe werkt dat en waarom doe je dat? Het kan natuurlijk voorkomen dat u als ondernemer nog niet alle administratie van 2016 hebt verwerkt. Wat natuurlijk ook weer invloed heeft op uw IB aangifte waar het resultaat moet worden meegenomen. In dat geval is het verstandig om uitstel aan te vragen voor zowel de IB als VPB aangifte. Vraag uitstel op tijd aan, wanneer u namelijk geen uitstel aanvraagt en ook geen aangifte doet voor bovengenoemde data dan riskeert u een boete. Het aanvragen van uitstel kan op 2 manieren, namelijk via de consulentenregeling of door het zelf aan te vragen bij de belastingdienst. Uitstel aanvragen IB VPB bestaat uit 2 componenten: de IB en de VPB. De IB is belangrijk voor iedereen en wordt lastiger als men ZZP’er is. De VPB (oftewel de vennootschapsbelasting) is voor alle vennootschappen in Nederland, tenzij vrijgesteld. U kunt zelf uitstel aanvragen, maar u kunt het ook een belastingconsulent laten doen.

Via de consulentenregeling

In het geval SFAA uitstel aanvraagt via de consulentenregeling dan moet de aangifte uiterlijk 30 april 2018 zijn gedaan. Het enige wat u hoeft te doen is doorgeven aan ons (of uw consulent) dat u uitstel wilt aanvragen voor IB en/of VPB aangifte. De rest wordt automatisch voor u geregeld.

Zelf aanvragen IB uitstel

Voor het aanvragen van uitstel voor uw IB aangifte kunt u inloggen op de site van de belastingdienst met uw DigiD. Ga naar het tabblad ‘Inkomstenbelasting’ en kies voor ‘Belastingjaar 2016’. Klik onder ‘Ik wil’ op ‘uitstel voor mijn aangifte inkomstenbelasting aanvragen’. Vink aan dat u uitstel wilt en stuur het formulier in. Let op, wanneer u zelf uitstel aanvraagt krijgt u uitstel tot 1 september 2017. De aangifte moet dus uiterlijk 31 augustus binnen zijn. Bij aanvraag via een consulent krijgt u dus meer tijd. Uitstel aanvragen voor de IB kan ook per telefoon: 0800 0543.

Zelf aanvragen VPB uitstel

Het zelf aanvragen van VPB uitstel gaat via een formulier dat u digitaal kunt invullen maar ook kunt printen en opsturen. Digitaal kunt u inloggen in het ondernemersgedeelte van de belastingdienst, Kies in het linker menu voor: Overige formulieren > Uitstel aangifte vennootschapsbelasting. Ook hier geldt u krijgt  uitstel tot 1 september 2017. De aangifte moet dus uiterlijk 31 augustus binnen zijn. Bij aanvraag via een consulent krijgt u dus meer tijd.

Nadelen van IB uitstel

Het positieve van uitstel is dat u meer tijd krijgt om alles te regelen, er kan echter ook een keerzijde zijn. Wanneer de uitkomst van de aangifte is dat je belasting moet betalen dan betaal je over de periode na 1 juli 2017 4% rente op jaarbasis, als het om de IB-aangifte gaat. Bij een te betalen vennootschapsbelasting betaal je 8% rente op jaarbasis. Terwijl er bij een teruggave geen rente wordt uitgekeerd. uitstel aanvragen IB VPB? Op zoek naar meer informatie over de IB of de VPB? Dan kunt u ons bereiken op 020-2610723 of stuur een mail aan info@sfaa.nl. [/av_textblock]