Internet op de zaak
Het gedoe voor de ZZP’er rondom de VAR en modelovereenkomsten in de nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

De laatste tijd krijgen we veel vragen omtrent de nieuwe regelingen voor ZZP’ers, die ter vervanging van de VAR -regeling komt. Speciaal voor u leggen we in deze blog uit wat er voor u verandert.

De nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA)

Per 1 mei aanstaande zal de huidige VAR-regeling vervallen via een overgangsregeling. Opdrachtgevers kunnen per mei geen nieuwe VAR-verklaring meer aanvragen. Met de nieuwe regeling moeten opdrachtgevers en –nemers voortaan een overeenkomst gebruiken die door de Belastingdienst opgesteld (model overeenkomst) of beoordeeld is. De Belastingdienst krijgt met de invoering van de nieuwe wet meer mogelijkheden om schijnzelfstandigheid tegen te gaan.

De VAR maakt dus plaats voor van te voren beoordeelde overeenkomsten. De Belastingdienst heeft hiervoor al een aantal modelverklaringen opgesteld, die voor vrijwel elke situatie toepasbaar zijn. Zo kunt u een voorgefabriceerde overeenkomst vinden over;

  • Een arbeidsovereenkomst zonder werkgeversgezag,
  • Een overeenkomst met vrije vervanging,
  • Een overeenkomst voor intermediairs (de tussenkomst),
  • Een overeenkomst voor goederenvervoer,
  • De aanneming van werk in de bouwsector.

Daarnaast heeft de Belastingdienst al een aantal modelovereenkomsten voor diverse functies opgesteld. Deze zijn te vinden op de site van de belastingdienst.

Maak u niet te druk!

U hoeft niet te stressen om alles nu nog te regelen, de Belastingdienst heeft gelukkig een implementatietermijn in het leven geroepen, waardoor u tot 1 mei 2017 de tijd kunt nemen om alles te regelen. Tussen 2016 en mei 2017 geldt een zogenaamde inspanningsverplichting waarbij opdrachtnemers en –gevers actief bezig moeten zijn om de arbeidsrelatie dusdanig vorm te geven zodat het voldoet aan de nieuwe eisen, tenminste als de partijen dat willen.

Geen administratief gedoe, maar juist minder rompslomp!

Het lijkt een administratief gedoe te worden, maar Eric Wiebes (Staatssecretaris van Financiën), benadrukte dat met de nieuwe regeling tegenovergesteld effect bereikt wordt. De modelovereenkomsten hoeven bijvoorbeeld niet ondertekend en aangeleverd te worden (documentatie per mail is voldoende).

Net als de VAR zijn de modelovereenkomsten niet verplicht, maar worden ze wel aangeraden in situaties waarin er twijfels zijn over de ‘aard’ van de arbeidsrelatie. Met andere woorden, wilt u als ZZP’er extra zekerheid, maak dan gebruik van een modelovereenkomst.

Binnenkort zal de Staatssecretaris u middels een brief verder informeren omtrent de nieuwe regeling. Maar heeft u al vragen of wilt  u meer informatie, klik hier voor de site van de belastingdienst, of neem contact op met SFAA en laat u adviseren op maat. Bel ons op 020-2610723 of mail naar info@sfaa.nl.Het gedoe rondom de VAR en modelovereenkomsten