Verandering van de VPB

Er is goed nieuws voor de ondernemer. Sinds januari 2022 is de grens van de eerste schijf van de vennootschapsbelasting verhoogd, zo meldt de belastingdienst. De verandering van de VPB betekent dat een groter gedeelte van de winst binnen de eerste schijf valt, en je dus waarschijnlijk minder belasting hoeft te betalen. Je betaalt dan minder winstbelasting op het moment dat de winst eerder de eerste schijf overschreed, maar dit nu niet of voor een kleiner bedrag het geval is. Het belastingtarief in de tweede schijf is verhoogd, hierdoor zullen bedrijven met een winst die ruim in de tweede schijf valt meer winstbelasting moeten betalen.

Welke belastingpercentages er gelden en waar het omslagpunt voor het meer of minder winstbelasting betalen ligt lees je in deze blog.

Wat is de VPB?

De VPB, ook wel vennootschapsbelasting, is de belasting over de winst die bedrijven maken (box 2). Het wordt hierom ook wel winstbelasting genoemd. Bedrijven als bv’s, nv’s en coöperaties dienen meestal vennootschapsbelasting af te dragen aan de belastingdienst. Voor ondernemingen waarbij de eigenaar (of eigenaren) ook de rechtspersoon is (zoals bij een eenmanszaak of V.O.F.) wordt de winst belast in box 1 (de inkomstenbelasting).  De vennootschapsbelasting bestaat uit 2 schijven, het hoge en het lage tarief.

Wat betekent de verandering van de VPB voor de schijven?

De VPB bestaat dus uit 2 verschillende schijven, het hoge en het lage tarief. De eerste schijf is van €245.000 naar €395.000 verhoogd, wat betekent dat de winst nu tot een belastbare winst van €395.000 in de eerste schijf van de vennootschapsbelasting valt. Het belastingtarief in deze eerste schijf van de VPB is 15%. Deze verandering in de VPB kan de onderneming dus veel geld schelen.  Is de belastbare winst hoger dan de eerste schijf dan wordt over het bedrag boven de schijf sinds januari 2022 25.8% belasting afgedragen. Voorheen was dit 25%, de verandering van de VPB in de tweede schijf is dus 0.8%.

Waar je voorheen met een winst van €500.000 nog (€245.000 x 0.15 + €255.000 x 0.25=) €100.500 euro belasting aan de belastingdienst verschuldigd was ben je in 2022 slechts (€395.000 x 0.15 + €105.000 x 0.258=) €86.340 verschuldigd aan de belastingdienst. Een verschil in de af te dragen vennootschapsbelasting van €14.160.

Omslagpunt

Er is uiteindelijk een omslagpunt waarbij de huidige situatie ervoor zorgt dat je meer winstbelasting moet afdragen. Dit punt is bij een belastbare winst van €2.270.000, dan betaal je namelijk in zowel het nieuwe als met het oude tarief €543.000 winstbelasting. Voor de meeste ondernemers is dit een winst die (nog) niet bereikt wordt. Met de verandering in de VPB komt de overheid de MKB-ondernemer tegemoet, en worden de grote ondernemingen in dit land zwaarder belast.

Andere veranderingen met ingang van 2022

Naast de verandering in de vennootschapsbelasting zijn er met de ingang van 2022 nog een aantal andere veranderingen. Zo mag je vanaf 1 januari 2022 een thuiswerk vergoeding van €2 per dag onbelast uitkeren, zijn er aanpassingen in de aftrekposten waardoor grootverdieners minder kunnen voordeel hebben bij de aftrekposten en is er een aanpassing in de bijtelling van elektrische auto’s, die een duurdere elektrische auto rijden duurder maakt. Bekijk voor informatie over al deze aanpassingen de website van de belastingdienst, of raadpleeg SFAA bij vragen!

Vragen?

Wil je weten wat deze verandering van de vennootschapsbelasting voor jouw onderneming betekent? Welk voordeel je onderneming heeft bij de verandering van de VPB behaalt? Of vragen over hoe je je belastbare winst berekend? Neem contact met ons op! Mail je vraag naar info@sfaa.nl, liever direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20 26 10 723. SFAA is here to help!