belastingen-bg

In deze blog verdiepen we ons in de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting en de voordelen die een voorlopige aanslag met zich mee brengt. De dagen worden korter en langzaam maar zeker komt het einde van het jaar in zicht. Het wordt daarom alweer tijd om het financiële boekjaar af te sluiten. Dit brengt o.a. met zich mee, dat er belasting betaald moet worden over de behaalde winsten. U kunt ervoor kiezen het belastingbedrag in één keer achteraf te betalen of in delen vooraf d.m.v. een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting. Het is verstandig om voor het einde van het jaar ook een voorlopige aanslag winstbelasting (vennootschapsbelasting) te hebben aangevraagd.

Wat is een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting?

 ‘Een voorlopige aanslag (VA) is een bericht waarin staat hoeveel belasting u terugkrijgt of moet betalen. Dit bedrag is gebaseerd op een voorlopige berekening van de verwachte winst over het gehele jaar.’

Aan het begin van een boekjaar dient u de te verwachten winst te schatten (een goede basis voor het te schatten bedrag is vaak het resultaat van het vorige boekjaar) en dit aan te geven in de VA. Nadat de VA is ingediend ontvangt u van de belastingdienst altijd een definitieve aanslag.

De voordelen voor u van een voorlopige aanslag vennootschapsbelasting

Een VA (laten) aanvragen kent twee grote voordelen. De belangrijkste; u voorkomt dat u rente moet betalen aan de belastingdienst. Doordat u met een VA altijd op tijd bent met het indienen van de aanslag, kan er geen renteschuld ontstaan bij de belastingdienst.

De Belastingdienst rekent namelijk een rentebedrag voor het te laat indienen van de aanslag. Weten hoe de rente door de Belastingdienst wordt berekend? Bekijk dan deze link.

Tevens kunt u met een VA meer grip op de uitgaven houden (liquiditeit). U komt namelijk niet voor grote verassing te staan aan het eind van het boekjaar. Door de mogelijkheid van een gespreide betaling is er geen sprake van een vooruitgeschoven kostenpost waar u het gehele jaar tegenaan hikt. Let er wel op dat wanneer de winst verandert, de VA ook dient mee te veranderen.

Ook een voorlopige aanslag aanvragen?

Wilt u ondersteuning bij het aanvragen of heeft u nog vragen over de voorlopige aanslag vennootschapsbelasting? Neem dan vandaag nog contact op met één van onze specialisten. U kunt ons bellen op het nummer 020-2610723 of een email sturen naar info@sfaa.nl.