Voorlopige aanslag 2023

In deze blog lees je wat de voorlopige aanslag 2023 is, en waarom het aanvragen hier van erg belangrijk is. Dit kan namelijk flink wat geld schelen. De voorlopige aanslag voor 2023 kun je aanvragen via de belastingdienst. Wil je na het lezen van deze blog ook dat dit voor jou wordt aangevraagd? Neem contact op met je persoonlijke accountmanager.

Wat is de voorlopige aanslag 2023?

De voorlopige aanslag voor 2023 is een belastingaanslag die ervoor zorgt dat jij met je bedrijf alvast je belasting kunt betalen voor het huidige jaar (2023). Bij voorlopige aanslag 2023 staat hoeveel belasting je mogelijk moet betalen in dat jaar. Dit zal een schatting zijn gebaseerd op eerdere jaren en calculaties van de belastingdienst. Later (na dat het jaar is afgesloten) volgt de definitieve berekening.

Sommige ondernemingen worden uitgekozen om aan de voorlopige aanslag te voldoen, maar je kunt hem ook zelf aanvragen als je denkt dat je voordeel hebt bij het doen van de voorlopige aanslag 2023.

Voordelen voorlopige aanslag 2023

Een voordeel van de voorlopige aanslag 2023 doen is dat je de zekerheid hebt dat je geen achterstallige belastingaanslagen krijgt aan het einde van het belastingjaar. Hierdoor voorkom je boetes en heffingsrente. Daarnaast kun je bij een voorlopige aanslag gebruik maken van de zogenaamde voorlopige teruggaveregeling. Hierdoor kun je al in de loop van het belastingjaar geld terugkrijgen als je te veel belasting hebt betaald. Dit geld kunt je gebruiken voor bijvoorbeeld investeringen of aflossing van schulden.

Daarnaast weet je vooraf al precies wat je moet betalen aan de belastingdienst, waardoor je hier gemakkelijk rekening mee kunt houden. Zo weet je precies hoeveel geld je overhoudt om te investeren.

Wat als je te veel betaalt?

Als je te veel belasting betaald kun je dit terugvragen. Dit kan je gedurende het jaar doen, als je merkt dat je omzet structureel lager is dan in vorige jaren. Of achteraf wanneer blijkt dat je gedurende het jaar te veel hebt betaald.

Hierdoor is het extra belangrijk om mogelijke veranderingen in je onderneming die invloed hebben op de hoogte van de belasting die je moet betalen doorgeeft. Hierop past de belastingdienst dan jouw voorlopige aanslag aan zodat je niet te veel betaald.

Voorlopige aanslag 2023 aanvragen?

Je kunt de voorlopige aanslag 2023 aanvragen op de website van de belastingdienst als je hier nog niet voor in aanmerking komt. Dit doe je door in te loggen bij mijn belasting, en de belastingdienst de gegevens in te laten vullen. Dit gebeurd aan de hand van de cijfers van het jaar 2021. Is er veel verschil vergeleken toen, kies er dan voor om een leeg formulier zelf in te vullen. In beide gevallen is het belangrijk dat je hier goed naar kijkt en checkt of alles klopt!

Wanneer moet ik iets aanpassen?

Hoe weet je nou of je iets moet aanpassen aan je voorlopige aanslag? Wanneer heeft een wijziging effect op je belastingen?

Dit kan bijvoorbeeld zijn wanneer er iets is gewijzigd met:

  • Je hypotheek
  • Je fiscale partner
  • Je inkomen of omzet
  • Je gezin (denk aan het krijgen van een kind)

Heeft een verandering invloed op de belasting die je moet betalen? Wijzig dan je voorlopige belastingaanslag via de website van de belastingdienst.

 Vragen aan SFAA?

SFAA is jouw financiële afdeling op afstand. Wij zijn van mening dat elke MKB onderneming kan groeien met onze hulp. Wij laten je je financiën begrijpen, doen je boekhouding en zorgen dat je je het ultieme belasting voordeel behaalt. En dat allemaal zonder dat jij een financiële afdeling in huis hoeft te hebben. Wij bieden Exact online boekhouden aan waardoor jij altijd op je telefoon of laptop inzicht hebt in hoe jouw bedrijf er voor staat. Weten wat wij voor je kunnen betekenen, of een vraag met betrekking op je financiën? SFAA is here to help. Bekijk onze website en zie welke diensten wij aanbieden? Ben je al klant en heb je vragen? Neem dan contact op met jouw persoonlijke accountmanager.