Vrije ruimte wkr

De vrije ruimte in de WKR zal in 2023 worden verhoogd maakt het kabinet bekend. Dit zal dienen als extra lastenverlichting in het komende jaar, gezien het lastige ondernemers klimaat. In deze blog lees je hoe jij als ondernemer hier voordeel uit kunt halen.

Wat is de vrije ruimte?

Dit is een term die je als ondernemer vast wel eens voorbij hebt zien komen, maar wat is de vrije ruimte precies? Met de werkkostenregeling (WKR) kun je als werkgever zelf bepalen wat je onbelast aan werknemers vergoedt, geeft of beschikbaar stelt. Het bedrag dat je onbelast mag besteden, noemen we de vrije ruimte. De hoogte van de vrije ruimte wordt bepaald door het totale fiscale loon binnen de onderneming. Tot een loonsom van €400.000 mag je in 2022 1.7% van dit bedrag gebruiken als vrije ruimte. Boven dit bedrag wordt een percentage van 1.18% van deze loonsom gehanteerd.

De vrije ruimte van de WKR kun je zelf indelen, je kunt hier bijvoorbeeld kerstpakketten, bedrijfsfeestjes, bedrijfsuitjes, verjaardagscadeaus en bonussen in onderbrengen. Let wel op, bonussen mogen tot €2.400 per jaar worden verstrekt. Hierboven kunnen ze extra worden belast, omdat alle vergoedingen tot €2.400 als gebruikelijk worden aangemerkt, en hierboven niet altijd.

Veranderingen WKR 2023

In 2023 zal de vrije ruimte in de WKR 3% bedragen in plaats van de 1.7% die normaliter wordt gehanteerd. Dit betekent dat je als ondernemer dus een groter bedrag belastingvrij kan vergoeden aan je werknemers. Waar dit over de eerste €400.000 normaliter €6.800 was zal dit in 2023 €12.000 zijn. Het kan voordelig zijn om deze ruimte volledig te gebruiken. Heb je vragen over hoe je deze ruimte het beste kunt gebruiken? Neem contact met ons op!

Vrije ruimte WKR na 2023

Na 2023 zal de vrije ruimte naar verwachting weer worden verlaagd. Wel zal deze hoger blijven dan de voormalige 1.7%. Er is bekend gemaakt dat naar de huidige verwachtingen de vrije ruimte van de WKR na 2023 naar 1.92% zal worden verlaagd. Dit geeft over de eerste €400.000 een vrije ruimte van €7.680, €880 hoger dan de vrije ruimte in 2022.

Of dit uiteindelijk ook zal worden doorgevoerd is afhankelijk van onder andere de marktomstandigheden in dat jaar. Wat bijvoorbeeld tijdens de COVID-jaren (2020 – 2021) gebeurde was dat de overheid toen de vrije ruimte heeft verhoogd tot 3%.  Het kabinet kan dus afhankelijk van de omstandigheden de vrije ruimte in de WKR nog aanpassen.

Vragen over de vrije ruimte in de WKR?

Heb je vragen over bepaalde kosten en of deze onder de vrije ruimte van de WKR kunnen vallen? Neem contact met ons op. De financiële rekenwonders van SFAA weten precies hoe jij het ultieme belastingvoordeel kunt behalen! Meer weten over onze diensten? Neem contact met ons op!