De vrije ruimte in de WKR

De WKR, ook wel werkkostenregeling, is een regeling waardoor werkgevers onbelast bepaalde zaken kunnen vergoeden aan werknemers. Maar wat is de WKR precies, hoe kun je gebruik maken van de WKR en andere zaken lees in je deze blog. Met de werkkostenregeling hoef je geen loonbelasting te betalen binnen de vooraf vastgestelde vrije ruimte. De regel is namelijk zo dat alles wat je als werkgever aan je werknemer verstrekt valt onder loon, maar als het onder de WKR valt wordt het niet als loon belast.

Niet alle kosten mag je opvoeren in de WKR, maar je kunt de regeling bijvoorbeeld wel gebruiken om kosten voor kerstpakketten, bedrijfsuitjes of een bedrijfsfeest te drukken, ze zijn dan immers belastingvrij.

Hoeveel kosten mag ik opvoeren onder de WKR?

De WKR is in Nederland in 2020 vanwege COVID verhoogd van 1.7% naar 3%, in 2021 zal deze verhoging(3%) ook gelden. Dit is gedaan om werkgevers de kans te geven om hun werknemers extra tegemoet te komen in deze lastige tijd.

Maar wat betekent die 3% precies? Je mag van de totale loonsom (tot €400.000) 3% via de WKR belastingvrij opvoeren. Boven de loonsom van €400.000 is de vrije ruimte 1.18%.

Dit betekent dat tot de loonsom van €400.000 maximaal €12.000 kan worden opgevoerd, je hebt dus €12.000 aan vrije ruimte die je kunt verstrekken aan je werknemers.

Dit geldt over de totale loonsom van alle werknemers.

Wat valt onder de vrije ruimte van de WKR?

Van de €12.000 euro vrije ruimte kun je spullen of uitjes kopen voor je werknemers, je kunt ze dus niet betalen van de vrije ruimte.  Onder de WKR valt zoals eerder genoemd bijvoorbeeld de aanschaf van kerstpakketten voor je personeelsleden, of het houden van een bedrijfsfeest.

Maar ook hier zitten nog een aantal haken en ogen aan, een feestje op eigen terrein valt namelijk niet onder de WKR, lees hierover meer in deze blog…

Als werkgever bepaal je zelf welke kosten je opvoert in de vrije ruimte van de WKR. Dit kunnen bijvoorbeeld ook dingen zijn waar de werknemer privé gebruik van kan maken, denk aan een sportabonnement of een tablet. Hierdoor heb je als werkgever erg veel keuze en kun je altijd iets geschikts vinden waarmee je je werknemers blij kunt maken.

Zo zijn er ook verschillende gerichte vrijstellingen voor de vrije ruimte van de werkkostenregeling, zoals reiskosten, maaltijden bij overwerk, abonnement voor het openbaar vervoer en verhuiskosten vanwege werk. Dit gaat niet ten kosten van de vrije ruimte omdat dit door de belastingdienst wordt gezien als noodzakelijke vergoedingen.

Heb je vragen over welke kosten je wel of niet mag opvoeren in de WKR? Neem contact met ons op. Onze financiële rekenwonders staan klaar om je te helpen, zo behaal jij het ultieme belastingvoordeel.

Vrije ruimte vanaf 2022

De vrije ruimte van de WKR zal in 2022 (naar alle waarschijnlijkheid) weer terug worden verlaagd naar de oorspronkelijke hoogte. Dit zal zijn 1.7% over de loonsom van €400.000, en komt dus neer op €6.800. Ben je van plan om je werknemers allemaal een cadeau te geven of om een groot bedrijfsuitje te doen? Wacht daar dan niet mee tot volgend jaar aangezien dit je waarschijnlijk meer geld gaat kosten.

Vragen over de WKR

Heb je vragen over bepaalde kosten en of deze onder de vrije ruimte van de WKR kunnen vallen? Neem contact met ons op. De financiële rekenwonders van SFAA weten precies hoe jij het ultieme belastingvoordeel kunt behalen! Meld je aan voor een gratis sparsessie.