WBSO subsidie in 2019

Kabinet blijft met R&D subsidie inzetten op innovatief ondernemen

Afgelopen Prinsjesdag was het weer zover. Tijdens de troonrede werden de kabinetsplannen voor 2019 bekendgemaakt. Ook komend jaar blijft de Nederlandse overheid zich inspannen om innovatief ondernemen aantrekkelijk te maken. Daarom heeft het zich ingezet voor een stabiel investerings- en vestigingsklimaat. De WBSO subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) moet het mogelijk maken om dromen van ondernemers te verwezenlijken door hen een fiscaal voordeel te geven. Daarom blijven de voordeelpercentages en schijflengtes van de WBSO subsidie gelijk aan die van 2018. Ook de voorwaarden en het aanvraagprogramma van deze R&D subsidie blijven ongewijzigd. Maar wat betekent dit voor jou als ondernemer? En kom je wel in aanmerking? SFAA legt het je uit!

WBSO subsidie: wat is het ook alweer?

In 2016 schreven we al eens over de WBSO subsidie, ook wel de R&D subsidie genoemd. Met deze subsidie wil de Nederlandse overheid innovatie in het bedrijfsleven stimuleren. De WBSO subsidie compenseert loonkosten, overige kosten en uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O). Je ontvangt hierbij geen subsidie in de vorm van betaling door de overheid. In praktijk betekent dit dat je minder loonheffing hoeft af te dragen aan de belastingdienst. Voor 2019 heeft het kabinet een budget van maar liefst € 1.205 miljoen gereserveerd. Een extra stimulans om je doelen als ondernemer en innovator dus te verwezenlijken!

Jouw financiële voordeel met WBSO in 2019

De berekening van jouw financiële voordeel met WBSO is verschillend voor bedrijven en zzp’ers. Voor ZZP’ers die minimaal 500 S&O-uren per jaar maken, is er een vaste aftrek (de S&O-aftrek) van € 12.623,- voor de aangifte inkomstenbelasting. Voor startende ZZP’ers is er daarnaast ook een extra aftrek van € 6.315,-.

Voor bedrijven is er de S&O-afdrachtvermindering die je als volgt kunt berekenen: ((S&O-uren x S&O-uurloon) + (forfaitair bedrag of begrote kosten en uitgaven)) x percentage. Voor bedrijven gelden er twee schijven met een verschillend voordeelpercentage voor alle S&O-kosten. Kijk dus goed in welke schijf jij als ondernemer valt. Natuurlijk helpt SFAA graag bij het berekenen van jouw fiscale voordeel!

Lees hier meer over het berekenen van jouw financiële voordeel met de WBSO subsidie.

Kom ik in aanmerking voor WBSO subsidie?

Het hebben van een nieuw en innovatief idee is natuurlijk een goed begin. Toch komt niet iedereen in aanmerking voor deze R&D subsidie. Zo kunnen publieke kennisinstellingen bijvoorbeeld géén gebruikmaken van de WBSO subsidie. De volgende ondernemers en/of projecten komen wel in aanmerking:

  • Bedrijven die werknemers in dienst hebben die S&O-werk uitvoeren;
  • ZZP’ers die ondernemer zijn voor inkomstenbelasting en jaarlijks 500 uur of meer aan S&O-werk uitvoeren;
  • Projecten m.b.t. nieuwe fysieke producten, fysieke productieprocessen of programmatuur;
  • Technisch-wetenschappelijke onderzoeken.

WBSO subsidie aanvragen

Wil je als ondernemer ook profiteren van de WBSO subsidie? Je aanvraag moet je indienen voordat je met een nieuw R&D project van start gaat. De aanvraag kan alleen online ingediend worden. Bovendien heb je een limiet van drie aanvragen per jaar.

Het aanvragen van een WBSO subsidie moet natuurlijk in een veilige omgeving plaatsvinden. Daarom zul je de beschikking moeten hebben over eHerkenning van niveau 2+. Om het traject te versnellen kan SFAA helpen bij het indienen van je aanvraag. Wel zo makkelijk!

WBSO aangevraagd en dan

Na het indienen van je WBSO verzoek wordt je aanvraag beoordeelt door een RVO-adviseur. Wanneer de aanvraag onvoldoende informatie bevat kan hij bij jou terugkomen met aanvullende vragen. Bij een positieve beoordeling ontvang je een S&O-verklaring. Hierop staat het maximale bedrag aan afdrachtvermindering dat je mag verrekenen. Bevatten je werkzaamheden geen S&O? Dan wijst de RVO-adviseur je aanvraag alsnog af.

WBSO subsidie: de verplichtingen

Sta je aan de vooravond van een innovatief R&D project en wil je ook graag gebruikmaken van de WBSO subsidie? Je zult dan aan de volgende verplichtingen moeten voldoen:

  • S&O-administratie bijhouden;
  • Vóór 1 april van het volgende jaar de S&O-uren, kosten en uitgaven melden;
  • Burgerservicenummers opgeven, uiterlijk gelijktijdig met de aanvraag.

Meer weten over deze R&D subsidie? Neem contact op met SFAA!

Wil je meer weten over de WBSO subsidie? Of heb je hulp nodig bij het aanvragen van deze R&D subsidie? Neem dan contact op met Administratiekantoor SFAA! Wij helpen je graag met al je vragen en kunnen je alles vertellen over de WBSO subsidie. Mail naar info@sfaa.nl en je krijgt snel een passend antwoord. Liever direct contact? Bel ons op +31 20-2610723. Waar mogen wij jou mee helpen?