Verandering van de gebruikelijkloonregeling 2015

Zakelijke kosten die u maakt voor uw bedrijf zijn soms volledig, gedeeltelijk of niet aftrekbaar. Maar hoe zit dit nu precies als u een eenmanszaak heeft?

Als u een eenmanszaak heeft scheelt dat niet van andere ondernemingsvormen, zoals bijvoorbeeld de V.O.F., de B.V. of de N.V. Hieronder noemen wij enkele voorbeelden om u een iets beter beeld te geven omtrent de aftrekbare zakelijke kosten, zodat u er hopelijk iets aan heeft.

Kosten die volledig betrekking hebben op uw bedrijfsvoering, zoals de huur van een bedrijfsruimte of kantoorkosten zijn voor u als ondernemer volledig aftrekbaar. Daarnaast zijn er kosten die tot op zeker hoogte nodig zijn voor de uitoefening van uw bedrijf, maar u ook prive nodig heeft. Sommige van deze kosten zijn dan gedeeltelijk aftrekbaar, andere weer geheel.

Privé- en zakelijke kosten

In vele gevallen maken ondernemers kosten die zowel onder privé als zakelijke kosten kunnen worden ondergebracht. Enkele voorbeelden hiervan zijn een mobiele telefoon abonnementen, internetkosten of huurkosten van een pand die zowel voor privé als zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Deze ‘gemengde kosten’ mag u volledig aftrekken.

Het wordt wat lastiger wanneer u uw prive auto veel voor de zaak gebruikt en dus kilometers declareert, want mag u de reparaties aan uw prive auto dan opvoeren als kosten voor de zaak? Of mag dit juist niet? De meeste mensen maken een pro rata berekening waarin de verhouding tussen privé en zakelijk dan wordt aangegeven. Middels dit percentage kunnen de kosten vervolgens gedeeltelijk (naar rato) worden opgevoerd in de onderneming. Het is wel verstandig om hierover contact op te nemen met een specialist.

Investeringskosten

Mocht u als ondernemer net zijn gestart en veel zakelijke kosten hebben gemaakt in de aanloop fase. Dan zijn deze vaak volledig aftrekbaar. U kunt hierbij denken aan het aanschaffen van de inboedel, verbouwingskosten of onderzoekskosten voor uw bedrijf. Op het moment dat de belastingdienst u als ondernemer beschouwt, kunt u de BTW die u heeft betaald voor deze investeringskosen dan ook via de voorbelasting aftrekken in uw aangifte omzetbelasting. Let op: u kunt ook in aanmerking komen voor investeringsaftrekken aan het einde van het jaar.

Bedrijfskleding

Maakt u als ondernemer gebruik van bedrijfskleding voor uw personeel of voor uzelf? Dan is dit in sommige gevallen ook een volledige aftrekpost. Wanneer een bedrijfsnaam zichtbaar op de kleding is bedrukt of geborduurd zijn deze kosten voor uw bedrijfskleding volledig aftrekbaar. Is dit echter niet het geval dan kunt u deze kosten niet als aftrekpost beschouwen en dus ook niet als kosten opvoeren in uw onderneming.

Wilt u meer weten over aftrekmogelijkheden van kosten of tips inwinnen hoe u overzicht houdt op de zakelijke kosten door het inrichten van uw financiële administratie? Neem dan vrijblijvend contact op met ons op 020-2610723 of mail naar info@sfaa.nl.

 

welke-kosten-zijn-aftrekbaar