Kamer van koophandel welke rechtsvorm

Een van de eerste acties die je verricht bij het oprichten van een bedrijf is het inschrijven bij de KvK, hier kies je de rechtsvorm van je bedrijf. Veel ondernemers kiezen direct voor het oprichten van een BV, maar in veel gevallen is dit niet de voordeligste optie. Maar welke rechtsvorm is dan  het meest voordelig? Dit heeft namelijk met verschillende factoren te maken zoals je (verwachtte) omzet, of je alleen of gedeeltelijk eigenaar bent van het bedrijf en of je hoofdelijk aansprakelijk wilt zijn.

In deze blog lees je welke rechtsvorm het  voordeligst is in welke situatie, zo maak jij geen onnodige kosten!

Welke rechtsvormen zijn er?

In Nederland zijn er negen verschillende rechtsvormen. Bij het oprichten van je onderneming moet je waarschijnlijk kiezen tussen één van de volgende vier opties: Eenmanszaak, BV, NV of VOF. Dit zijn namelijk de meest voorkomende rechtsvormen voor een onderneming. Naast deze rechtsvormen kun je ook een Commanditaire Vennootschap, een maatschap, een vereniging, een stichting of een Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij starten. Aangezien de Eenmanszaak, BV, NV en VOF de rechtsvormen zijn die in de meeste gevallen het voordeligst zijn zullen we deze behandelen in deze blog. Zo weet jij welke rechtsvorm je moet kiezen na het lezen van deze blog.

Maar welke rechtsvorm moet je eigenlijk kiezen? Hier is niet één juist antwoord op te geven, dit hangt namelijk af van de situatie. Gelukkig hebben wij een handige checklist die je kunt nalopen om achter de juiste rechtsvorm voor jouw situatie te komen.

Allereerst is een belangrijke vraag of je de onderneming zelfstandig of met een partner opricht, richt je de onderneming namelijk zelfstandig op dan kun je kiezen om een eenmanszaak op te richten.

Een eenmanszaak heeft veel verschillende voordelen, vrijstellingen en aftrekposten. We hebben een blog geschreven over deze verschillende posten, lees deze blog hier.

Wat wel belangrijk is om te weten bij het oprichten van een eenmanszaak is dat je privé aansprakelijk bent. Mocht je failliet gaan dan kun je dus ook je privé bezittingen kwijtraken om de schulden af te betalen. Deze factoren moet je dus wel tegen elkaar afwegen bij het maken van je keuze.

BV of NV

Bij een BV of NV is dit anders geregeld, hierbij is de BV of NV zelf de rechtspersoon. Wat ervoor zorgt dat de BV of NV aansprakelijk gesteld kan worden, niet de eigenaren van de BV of NV.  Bij een BV en NV zijn de aandeelhouders de eigenaren van het bedrijf.

Het grootste verschil tussen een NV en een BV is het verschil in aandelen. Bij een NV zijn de aandelen vrij verhandelbaar, en dus niet aan een naam gekoppeld. Vandaar ook NV (Naamloze vennootschap). Ze kunnen bijvoorbeeld worden verkocht op een beurs of worden verspreid onder werknemers. Bij de BV zijn de aandelen gekoppeld aan de naam van de aandeelhouder, hierdoor gaat de overdracht van aandelen altijd via de notaris. Vandaar ook de naam BV (besloten vennootschap).

Een ander verschil tussen de NV en de BV is dat bij oprichting van een NV er een startkapitaal moet zijn van minimaal €45.000. Bij een BV moet het startkapitaal minimaal €0.01 zijn.

De BV of NV moet ook jaarrekening laten  opstellen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Ook kan je met een BV of NV minder aanspraak maken op  aftrekposten die je als ZZPer wel kunt gebruiken.

VOF:

Dan is er nog de vennootschap onder firma, een rechtsvorm die gebruikelijk is op het moment dat er meerdere personen een onderneming oprichten. Hierbij brengt iedere vennoot iets in in het bedrijf, dit kan kapitaal zijn maar ook goederen of arbeid. De vennoten zijn net als de eenmanszaak privé aansprakelijk, je kunt het dus zien als een eenmanszaak met meerdere personen.

Welke rechtsvorm moet ik kiezen?

Bij het oprichten van een onderneming is het belangrijk om goed te kijken naar de verschillende voor en nadelen. Vaak is er niet één juiste keuze, maar meerdere opties met ieder hun voor en nadelen.

Vaak heeft de beste optie te maken met welk risico je wilt nemen en op welke aftrekposten je aanspraak wilt maken.

Wil je niet privé aansprakelijk zijn? Dan is een BV of NV wellicht de juiste keuze.

Heb je een groot start kapitaal en verwacht je een hoge omzet te maken? Dan is de NV wellicht de juiste keuze.

Maar verwacht je in het begin een lage omzet te behalen, of ben je wellicht parttime bezig met je onderneming, dan is een eenmanszaak vanwege de aftrekposten waarschijnlijk het voordeligst.

Wil je een onderneming opzetten met vennoten dan kan juist een VOF weer voordelig zijn. Het is dus verstandig om naar je persoonlijke situatie te kijken en de voordelen tegenover de nadelen te zetten. Hulp of advies nodig? Neem contact met ons op, financiële rekenwonders van SFAA staan klaar om je te helpen.

Kun je de rechtsvorm veranderen?

Heb je een eenmanszaak opgericht maar merk je dat dit niet meer bij de huidige situatie van je onderneming past? Dan kun je je eenmanszaak omzetten naar bijvoorbeeld een BV. Hier hebben wij een blog over geschreven, wil je hier meer over weten lees dan deze blog…