WK-Pool op de werkvloer en belasting: hoe zit dat?

Het WK voetbal staat voor de deur en de kans is dus groot dat er in uw organisatie medewerkers zijn die zich bezighouden met een WK-pool. Dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar houd er wel rekening mee dat u een en ander moet regelen en vastleggen. Zo moet u precies op papier zetten wat de pool inhoudt en wat de waarde van de prijzen is.
 Kansspelbelasting betalen en boete voorkomen.

Let op

Organiseert u voor uw medewerkers een WK-pool en is de prijs in totaal meer waard dan € 454, dan moet u kansspelbelasting inhouden en afdragen. Dit geldt ook als de winnaar een cadeau wint in plaats van geld. De kansspelbelasting bedraagt 29% van het totale prijzenbedrag. U doet dat namens de prijswinnaar. In onderstaand rekenvoorbeeld krijgt de winnaar van de pool prijzen ter waarde van € 700. U kunt u de kansspelbelasting op twee manieren afrekenen:

U draagt dan kansspelbelasting af over (€ 700 × 100/(100-29)=) € 1.085.
U kunt de belasting inhouden op het prijsbedrag, zodat de winnaar van € 700 uiteindelijk (€ 700 × 29% =) € 203 minder overhoudt.

Ook als de winnaar in plaats van een geldbedrag een cadeau wint dat meer waard is dan € 454, is de kansspelbelasting van toepassing. De aangifte kansspelbelasting doet u met dit formulier dat u kunt downloaden van de website van de Belastingdienst. Het verschuldigde bedrag moet binnen een maand nadat de prijs is uitgekeerd, zijn bijgeschreven op de rekening van de Belastingdienst. Bent u te laat of betaalt u niet, dan riskeert u dat de winnaar van de prijs zelf een naheffingsaanslag en boete krijgt.

UITZONDERING

Regelt u het niet zelf als werknemer en zetten de medewerkers zelf een
Kleine besloten pool op dan is dit wel belastingvrij. Als zij dit zelf regelen (en niet iedereen hieraan mee mag doen), geeft u als werkgever geen gelegenheid tot deelname aan een kansspel. U hoeft dan ook geen kansspelbelasting in te houden en af te dragen.

wk-pool-op-de-werkvloer