Youngtimer regeling

Als ondernemer is het belangrijk om efficiënt met je budget om te gaan, vooral als het gaat om zakelijke autokosten. Gelukkig biedt de Youngtimer Regeling een interessante mogelijkheid om voordelig in een representatieve auto te rijden. Deze regeling is speciaal voor auto’s van 15 jaar of ouder en biedt aantrekkelijke fiscale voordelen. In deze blog bespreken we hoe je als ondernemer gebruik kunt maken van deze regeling, welke voordelen en nadelen het met zich meebrengt, welke auto’s het meest in trek zijn, en hoe de regeling precies werkt.

Hoe werkt de Youngtimer Regeling?

De Youngtimer Regeling houdt in dat je als ondernemer voor een zakelijke auto van 15 jaar of ouder een bijtelling betaalt van 35% over de dagwaarde. Dit is vaak veel voordeliger dan de bijtelling van 22% die geldt voor jongere auto’s. Bijtelling betekent dat je een percentage van de waarde van de auto bij je inkomen optelt en hierover inkomstenbelasting betaalt. Met de Youngtimer Regeling kun je dus flink besparen op autokosten doordat de bijtelling lager is dan bij een jongere of nieuwe auto.

Voordelen van de Youngtimer Regeling

Het grootste voordeel van de Youngtimer Regeling is dat je als ondernemer een luxe en representatieve auto kunt rijden tegen lagere kosten. Omdat de bijtelling wordt berekend over de dagwaarde in plaats van de nieuwwaarde, zijn de maandelijkse kosten vaak aanzienlijk lager. Daarnaast kun je de onderhouds- en brandstofkosten van de auto als zakelijke kosten opvoeren en de BTW verrekenen.

Nadelen van de Youngtimer Regeling

Hoewel de Youngtimer Regeling veel voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen waar je als ondernemer rekening mee moet houden. Een van de nadelen is dat oudere auto’s vaak hogere onderhoudskosten met zich meebrengen. Het is daarom belangrijk om een goed beeld te hebben van de onderhoudshistorie van de auto voordat je deze aanschaft. Daarnaast kunnen oudere auto’s ook minder milieuvriendelijk zijn en in sommige steden en gemeenten worden de auto’s geweerd uit milieuzones. Dit kan beperkingen opleggen aan het gebruik van de auto, vooral als het een Euro 4-dieselmotor betreft. Houd hier rekening mee als je van plan bent om veel in stedelijke gebieden te gaan rijden.

Populaire Youngtimer Modellen

Bepaalde Youngtimer automodellen zijn bijzonder populair onder ondernemers die gebruik willen maken van de Youngtimer Regeling. Dit doordat het luxe auto’s zijn die relatief goedkoop zijn om te rijden als ondernemer. Enkele van de meest gewilde modellen zijn:

  1. BMW 5-serie: Een klassieke en luxe sedan die nog steeds zeer geliefd is vanwege zijn comfort en rijprestaties.
  2. Audi A4: Deze premium sedan biedt een perfecte combinatie van stijl en prestaties, waardoor het een populaire keuze is onder zakelijke rijders.
  3. Mercedes-Benz C-Klasse: Met zijn elegante uitstraling en hoogwaardige interieur is de C-Klasse een veel geziene auto.

Voorwaarden voor de Youngtimer Regeling

Om in aanmerking te komen voor de Youngtimer Regeling moet je de zakelijke auto als IB-ondernemer minimaal 10% gebruiken voor zakelijke doeleinden. Het is dus van belang om een goede administratie bij te houden waaruit blijkt dat je de auto zakelijk gebruikt. De voorwaarden voor een rittenregistratie staan vermeld op de website van de belastingdienst.

Conclusie

Als ondernemer biedt de Youngtimer Regeling een aantrekkelijke mogelijkheid om voordelig en representatief te rijden. Met lagere aanschafkosten, een lagere bijtelling en lagere afschrijvingskosten kun je in een luxe auto rijden die binnen je budget past. Houd echter rekening met hogere onderhoudskosten en milieuzone-regels voor oudere auto’s. Zorg dat je administratie op orde is en zakelijk gebruik kunt aantonen. Zo kun je als ondernemer slim profiteren van de Youngtimer Regeling en representatief én voordelig de weg op gaan. Heb je vragen over de aanschaf van een auto, de administratie, of wil je weten wat er voor jou mogelijk is? Word klant bij SFAA en zie wat de financiële rekenwonders van SFAA voor jou kunnen betekenen. Neem contact met ons op!