Afbeelding btw-aangifte

Iedere onderneming, klein of groot, is verplicht om btw-aangifte te doen. Btw is de belasting die je betaalt over je omzet, en wordt dus ook wel omzetbelasting genoemd. Je berekent deze door in producten of diensten die je aan klanten levert. De btw die jij betaalt vanuit zakelijke kosten kan je aftrekken en dus terugvragen bij de belastingdienst. Ben je niet zo’n lezer? Geen probleem; bekijk de video!

YouTube video

Tarieven

Binnen de btw bestaan verschillende tarieven. Het algemene tarief is 21%, dit tarief wordt over de meeste goederen en diensten gerekend. Uitzonderingen op dit tarief vallen onder het 9% tarief of vrijstelling. Goederen en diensten onder het 9% tarief vallen zijn primaire levensmiddelen als eten, drinken en geneesmiddelen. Daarbij vallen ook nog een aantal andere producten en diensten als kunst, theater en openbaar vervoer. Maar waarom eigenlijk? Dit is omdat de overheid het aantrekkelijker wilt maken om deze producten en diensten te gebruiken. Dus pak eens de bus of trein in plaats van de auto!

Wanneer moet je btw-aangifte doen?

Op welk moment je aangifte moet doen als ondernemer hangt af van de branche waarin je actief bent en de diensten die je levert. Sommige bedrijven doen eens per maand btw aangifte (horecabedrijven), andere organisaties hoeven maar een keer per kwartaal btw aangifte te doen.

Draag jij btw af per kwartaal? Dan is het handig om een maand voor het einde van het kwartaal je aangifte te doen. Grote kans dat alles dan op tijd wordt verwerkt, zodat aan het eind van het kwartaal de betaling of terugvordering klaar ligt bij de Belastingdienst. Wil jij een factuur versturen vlak voor het eind van het kwartaal? Dan is het handig om het factureren even uit te stellen en te verplaatsen naar de volgende maand.

Btw van lunches en diners zijn niet aftrekbaar

Een fout die veel ondernemers maken, is dat zij de btw van lunches, drankjes bij een benzinepomp en andere maaltijden in hun Btw-aangifte meenemen. Alhoewel de gemaakte kosten wel aftrekbaar zijn, is dat met de omzetbelasting absoluut niet het geval.

Goede administratie als basis van een geslaagde aangifte

Een goede administratie is de basis voor een btw-aangifte. Zo is het belangrijk dat alle facturen verwerkt zijn, met daarin de nodige gegevens. Dit zijn bedrijfsgegevens als de naam en adresgegevens,  het btw nummer, de datum, de product/dienst omschrijving, het factuurnummer en het betreffende btw tarief.  In onze online omgeving heb je in één overzicht toegang tot al je financiële zaken. Scan bonnen in via de app, en betaal je openstaande facturen met één druk op de knop. Zo is alles netjes in orde kunnen wij jouw belastingaangifte regelen.

Btw-aangifte uitbesteden

Wil jij zorgeloos ondernemen zonder je druk te hoeven maken over btw-aangifte? Administratiekantoor SFAA ondersteunt je bij de btw-aangifte of neemt deze volledig van jou over. Op die manier ben je er zeker van dat het tijdig en op de juiste manier gebeurt. Bovendien onderhouden we goed contact met de Belastingdienst. Zijn er problemen of misstanden dan kunnen we snel schakelen. En dat is super handig voor jou.

Contact

Stuur een vrijblijvende mail naar info@sfaa.nl  of vraag een gratis adviesgesprek aan. Je krijgt snel een passend antwoord. Liever direct contact? Bel of WhatsApp ons dan op +31 20-2610723. Onze financiële helden staan je graag te woord!

Wil jij op de hoogte blijven van al het financiële nieuws? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en abonneer op ons YouTube kanaal!