bottles

Bottlenecks zijn kritieke knelpunten in een bedrijfsproces waar je bijna niet denkt aan te ontkomen. Ze bepalen de manier waarop jij je onderneming leidt, en kunnen hoge kosten met zich meebrengen. Bottlenecks gelden vaak voor de gehele branche waarin je werkzaam bent.

Out of the box

Neem bijvoorbeeld het opstarten van een vliegmaatschappij. Om je business succesvol te kunnen opstarten en je vliegtuigen met passagiers daadwerkelijk de lucht in te krijgen, komen torenhoge kosten om de hoek kijken als bijvoorbeeld landingsrechten. Maar wat als je “out of de box” denkt en met een geheel nieuwe oplossing komt? Ryanair deed dit door ongebruikte landingsbanen uit de tweede wereldoorlog om te zetten in nieuwe vliegvelden.

De vijf verschillende bottlenecks

Over het algemeen zijn er vijf verschillende soorten bottlenecks die een bedrijf kan tegenkomen:

  • Een verouderde aankoop- of gebruikservaring van klanten: of terwijl, de manier waarop het bedrijfsproces is ingericht sluit niet meer aan bij de behoeften die de klant heeft
  • Hoge kosten door een overbodige dienst of product: onderdelen uit het complete pakket die jij je klanten biedt, die de klant eigenlijk helemaal niet per se nodig heeft
  • Hoge financiële risico’s voor klanten: de klant moet een groot bedrag inleggen om een product of dienst te kunnen blijven gebruiken
  • Gedemotiveerde medewerkers
  • Schadelijke bijwerkingen die een product of dienst met zich meebrengen

Probeer eens na te denken over de bottlenecks die zich voordoen in de branche waar jouw bedrijf zich in bevindt. En stel jezelf hierbij vragen die moeten leiden tot verbeterpunten. Op financieel gebied zal je de volgende vragen kunnen stellen: welke product of dienst groepen kosten mijn onderneming veel geld? Zal ik deze kunnen schrappen of de kosten kunnen verlagen? Welke risico’s lopen mijn klanten als ze een product of dienst aanschaffen bij mijn bedrijf? Hoe kunnen we dit risico uitsluiten of verminderen? Er zal ongetwijfeld iets uitkomen nadat je jezelf dit hebt afgevraagd.

Administratie als bottleneck

Wij zien vaak dat ondernemers ook bottlenecks hebben op financieel gebied. Zo kan het zijn dat je onnodig veel tijd, moeite en geld kwijt bent in het onderhouden van je financiën. Iets waar jij als ondernemer het liefst eigenlijk niet mee bezig bent. Onze financiële helden zijn vaak op de hoogte van deze bottlenecks, en verzinnen allerlei manieren om deze te tackelen. Zo kun je met onze online boekhoudsoftware  makkelijk realtime boekhouden, door je bonnen en facturen in te scannen via de app. Op deze manier houdt jij overzicht in jouw boekhouding en kun je tot 50 procent aan administratiekosten besparen. Daarnaast bespaar je met deze werkwijze tijd, en dat is handig voor jou. Wij zijn bij SFAA meer dan enthousiast om met jouw financiën aan de slag te gaan en met een passende oplossing te komen! 

Kostenbesparing

Het hebben van volledig inzicht in de kostenstructuur van jouw onderneming kan vaak lastig zijn. Zo zijn vele ondernemers vaak niet op de hoogte van hoeveel je precies investeert of hoeveel je maandelijks uitgeeft aan bijvoorbeeld licenties. Dat is niet vreemd, maar wel zonde! Vaak kan een kritische blik op deze kostenstructuur leiden tot een besparing van wel vijftig procent. De eerste stap daarbij is het creëren van inzicht. SFAA kijkt  niet alleen naar overbodige kosten, maar onderzoekt ook hoe je bepaalde bedrijfsprocessen efficiënter kunt inrichten door zo veel mogelijk te automatiseren.

Wil jij je alvast oriënteren op alle mogelijke financiële aspecten waar jij als ondernemer mee te maken hebt? Op de website van de belastingdienst staat het Handboek Ondernemen. Hierin staat veel informatie over onderwerpen als investeren, personeel en aangifte.

Heb je vragen? Neem contact met ons op!

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over het oplossen van jouw financiële bottlenecks? Neem dan contact op met SFAA administratiekantoor Amsterdam! Wij helpen je graag met al je vragen en kunnen je alles vertellen over onder meer kostenbesparing realiseren Mail naar info@sfaa.nl en je krijgt snel een passend antwoord. Liever direct contact? Bel of WhatsApp ons op +31 20-2610723. Onze financiële helden helpen je graag. Waar mogen wij jou mee helpen?