Zwanger en een eigen bedrijf

Hoera! Je krijgt een baby! Heel leuk en ook heel spannend, zwanger en een eigen bedrijf. Als ondernemer met een gezonde dosis ondernemerszin vind je het helemaal niet erg om te werken. Maar er komt een punt dat ook jij niet meer door kan werken, en moet rusten.

Werknemers melden gewoon bij de baas dat ze zwanger zijn dan is het financieel en werk technisch zo geregeld. Voor jou, als zelfstandige, komt er wat meer bij kijken. Want een dag niet gewerkt is een dag niets verdiend. En voor je het weet zit je te bellen, schrijven en mailen tot dat je er harde buiken van krijgt. Zwanger en een eigen bedrijf kan dus lastig zijn.

Daarom wat praktische tips voor meer ademruimte bij aanstaande ondernemende moeders. Want krijg je als ondernemer eigenlijk zwangerschapsverlof? En hoe draait jouw bedrijf door als je te misselijk/opgeblazen/uitgeput bent om te werken? In deze blog een overzicht van wat je moet weten.

Heb ik als ondernemer ook recht op zwangerschapsverlof?

Ja! Gelukkig wel! Financieel krijg je van het UWV een steuntje in de rug met de zogenaamde ZEZ uitkering (Zwanger en Zelfstandige uitkering). Deze ZEZ uitkering maakt zwanger zijn als ondernemer een stukje makkelijker.

Of je nou freelancer bent of honderd man personeel hebt, dat maakt niet uit. De uitkering is er voor zelfstandigen met en zonder personeel. Ook meewerkende partners hebben recht op zwangerschapsverlof. Ben je mede-aandeelhouder van het bedrijf waar je werkt? Ook dan kan je een ZEZ uitkering aanvragen.

Er is een uitzondering; Heb je je vrijwillig verzekerd voor de ziektewet? En ben je verzekerd voor een dagloon hoger dan het wettelijk minimumloon? Dan maak je geen aanspraak op de ZEZ uitkering.

Hoeveel geld krijg je met de ZEZ uitkering als zwangere zelfstandige?

Heeft je bedrijf vorig jaar een miljoen omzet binnen geharkt of tikte je net tienduizend euro aan, dat maakt voor de hoogte van je ZEZ uitkering niet uit. Het gaat erom dat je afgelopen kalenderjaar de urennorm hebt gehaald. Heb je vorig jaar meer dan 1.225 uur gewerkt? Dan krijg je 16 weken lang het minimumloon. Voor 2023 is dat € 1.995,00 bruto per maand en voor 2024 stijgt het naar €2.069,40 bruto per maand. Daaroverheen komt ook 8 procent vakantiegeld.

Die 1.225 uren gaan niet alleen over de declarabele uren die je gemaakt hebt. Maar ook bijvoorbeeld over je reistijd, tijd die je in de administratie, marketing en communicatie van je bedrijf hebt gestoken. De meeste ondernemers halen de norm makkelijk. Wel is het handig om een urenadministratie bij te houden. Dan kan je zo aantonen dat je je uren gemaakt hebt, mocht daar naar gevraagd worden.

Als ik doorwerk tijdens mijn verlof, heeft dat invloed op de hoogte van mijn ZEZ uitkering?

Het is natuurlijk lekker zo’n steuntje in de rug, maar het kan veel minder zijn dan je nu gewend bent te verdienen. Helemaal nu je ontdekt hebt hoe duur luiers zijn en wat die kinderwagen die in de hal staat gekost heeft, is er een grote kans dat je het niet redt met een ZEZ uitkering. Nou slaapt je baby, als het wat mee zit, 16 tot 17 uur per dag. Dus dan is het fijn om tussendoor een klusje voor een trouwe opdrachtgever op te pakken. En zo wat bij te verdienen. Dat bedrag wordt niet gekort op je ZEZ uitkering. Dus bijklussen mag!

Natuurlijk is het ook handig om van tevoren alvast een buffer op te bouwen. Want misschien slaapt je baby helemaal niet zoveel, of ben jezelf ontzettend moe en zit werken er echt even niet in.

Zwanger en een eigen bedrijf, hoe ga je om met klanten als je zwanger bent?

Zwanger zijn, een kindje op de wereld zetten en daarvoor zorgen. Grote kans dat je aandacht een poosje niet helemaal (of helemaal niet) bij je bedrijf is. Heel normaal en gezond. Maar voor klanten die op je rekenen misschien een reden om een andere partij te zoeken.

Opdrachtgevers mogen niet discrimineren maar ze mogen wel zomaar overstappen naar een ander zonder opgaaf van reden.

Veel ondernemers halen de wettelijk voorgeschreven 16 weken verlof niet. Ze werken langer door en beginnen eerder want; “straks vergeten ze me nog”. Maar dit kan natuurlijk niet in alle gevallen. Lig je regelmatig kotsmisselijk op de bank, houdt je baby heel veel van huilen, moet je maanden op een zwembandje zitten (en zo zijn er nog wel wat redenen te bedenken waardoor het runnen van business echt even niet gaat)? Dan is het fijn als je een plan hebt.

Denk dus goed na over hoe en of je bedrijf even kan doordraaien zonder jou. Maak bijvoorbeeld afspraken met een concullega, die tijdelijk taken van je kan overnemen. Draag taken over aan je werknemers.

Ben je zzp’er? Speel open kaart naar klanten. Mensen weten dat zwangerschap en een kleine baby best pittig kunnen zijn. Leg je situatie uit;  vertel dat het kan zijn dat je wat minder hard kan werken dan normaal, en dat je er een poosje uit bent. Dat geeft al heel veel ademruimte voor jezelf. Want extra (werk)druk op je schouders is niet iets waar je op zit te wachten als je je zelfgemaakte wondertje in je armen hebt.  De meeste mensen stellen openheid en eerlijkheid enorm op prijs. Je wilt toch zelf ook zaken doen met iemand die je kan vertrouwen.

Hoe vraag ik een ZEZ uitkering aan?

U vraagt de ZEZ-uitkering aan via Mijn UWV. Log in met uw DigiD en klik op Aanvragen. Ga vervolgens naar Zwangerschapsuitkering. 

U heeft voor het aanvragen van een ZEZ-uitkering de volgende gegevens nodig:

  • Uw Burgerservicenummer. 
  • Uw inkomsten zoals vermeld op uw Aangifte Inkomstenbelasting. 
  • Hoeveel uur u werkt. Of u vervanging regelt. 
  • Uw uitgerekende bevallingsdatum. 
  • Uw eventuele vrijwillige Ziektewetverzekering bij UWV.

En hoe zit het met de aanstaande papa’s met een eigen bedrijf?

Nieuwe, ondernemende vaders willen vast ook wel even thuis blijven om te genieten van hun droom van een baby.

Voor vaders in loondienst heeft de overheid allerlei regelingen. Zoals 5 werkdagen vaderschapsverlof. En stimuleringsmaatregelen zodat nieuwe vaders minder gaan werken en een grotere rol spelen bij de opvoeding van hun kroost. Je zou dus zeggen dat ook zelfstandige vaders in aanmerking komen voor steun vanuit de overheid. Maar helaas, voor de papa’s met een eigen bedrijf komen de vrije dagen nu nog voor eigen rekening…

Meer informatie over SFAA en wat SFAA precies kan betekenen voor jouw als ondernemer? SFAA is here to help. Heb je vragen over dit onderwerp of een ander onderwerp? Wij helpen je graag verder. Bekijk onze diensten op de website of mail naar info@sfaa.nl, liever direct iemand spreken? Bel naar +31 20 26 10 723.