Zwanger en een eigen bedrijf

Zwanger en een eigen bedrijf – Praktische tips voor aanstaande ondernemende moeders

Hoera! Je krijgt een baby! Heel leuk en ook heel spannend, zeker als zelfstandige. Als ondernemer met een gezonde dosis ondernemerszin vind je het helemaal niet erg om te werken. Maar er komt een punt dat ook jij liever met je hele dikke buik op de bank gaat liggen relaxen.

Werknemers melden gewoon bij de baas dat ze zwanger zijn dan is het financieel en werktechnisch zo geregeld. Voor jou, als zelfstandige, komt er wat meer bij kijken. Want een dag niet gewerkt is een dag niets verdiend. En voor je het weet zit je te bellen, schrijven en mailen tot dat je er harde buiken van krijgt.

Daarom wat praktische tips voor meer ademruimte bij aanstaande ondernemende moeders. Want krijg je als ondernemer eigenlijk zwangerschapsverlof? En hoe draait jouw bedrijf door als je te misselijk/opgeblazen/uitgeput bent om te werken? In deze blog een overzicht van wat je moet weten.

Heb ik als ondernemer ook recht op zwangerschapsverlof?

Ja! Gelukkig wel! Financieel krijg je van het UWV een steuntje in de rug met de zogenaamde ZEZ (Zwanger En Zelfstandige) uitkering.

Of je nou freelancer bent of honderd man personeel hebt, dat maakt niet uit. De uitkering is er voor zelfstandigen met en zonder personeel. Ook meewerkende partners hebben recht op zwangerschapsverlof. Ben je mede-aandeelhouder van het bedrijf waar je werkt? Ook dan kan je een ZEZ uitkering aanvragen.

Er is een uitzondering; Heb je je vrijwillig verzekerd voor de ziektewet? En ben je verzekerd voor een dagloon hoger dan het wettelijk minimumloon? Dan zit een ZEZ uitkering er voor jou niet in.

Hoeveel geld krijg je als zwangere zelfstandige?

Heeft je bedrijf vorig jaar een miljoen omzet binnen geharkt of tikte je net tienduizend euro aan, dat maakt voor de hoogte van je ZEZ uitkering niet uit. Het gaat erom dat je afgelopen kalenderjaar de urennorm hebt gehaald. Heb je vorig jaar meer dan 1.225 uur gewerkt? Dan krijg je 16 weken lang het minimumloon. Op dit moment is dat € 1551,60 bruto per maand. Daaroverheen komt nog eens 8 procent vakantiegeld.

Die 1.225 uren gaan niet alleen over de declarabele uren die je gemaakt hebt. Maar ook bijvoorbeeld over je reistijd, tijd die je in de administratie, marketing en communicatie van je bedrijf hebt gestoken. De meeste ondernemers halen de norm makkelijk. Wel is het handig om een urenadministratie bij te houden. Dan kan je zo aantonen dat je je uren gemaakt hebt, mocht daar naar gevraagd worden.

Als ik doorwerk tijdens mijn verlof, heeft dat invloed op de hoogte van mijn ZEZ uitkering?

Het is natuurlijk lekker zo’n steuntje in de rug, maar rijk word je er niet van. Maar nu je ontdekt hebt hoe duur luiers zijn en wat die kinderwagen die in de hal staat gekost heeft, is er een grote kans dat je het niet redt met een ZEZ uitkering. Nou slaapt je baby, als het wat mee zit, 16 tot 17 uur per dag. Dus dan is het fijn om tussendoor een klusje voor een trouwe opdrachtgever op te pakken. En zo wat bij te verdienen. Dat bedrag wordt niet gekort op je uitkering. Dus bijklussen mag!

Natuurlijk is het ook handig om van tevoren alvast een buffer op te bouwen. Want misschien slaapt je baby helemaal niet zoveel, of ben jezelf ontzettend moe en zit werken er echt even niet in.

Zwanger en een eigen bedrijf, hoe ga je om met klanten als je zwanger bent?

Zwanger zijn, een kindje op de wereld zetten en daarvoor zorgen. Grote kans dat je aandacht een poosje niet helemaal (of helemaal niet) bij je bedrijf is. Heel normaal en gezond. Maar voor klanten die op je rekenen misschien een reden om te denken, “liever iemand anders”.

Opdrachtgevers mogen niet discrimineren maar ze mogen wel zomaar overstappen naar een ander zonder opgaaf van reden.

Veel ondernemers halen de wettelijk voorgeschreven 16 weken verlof niet. Ze werken langer door en beginnen eerder want; “straks vergeten ze me nog”. Maar ja, dat kan alleen als het wat mee zit. Lig je regelmatig kotsmisselijk op de bank, houdt je baby heel veel van huilen, moet je maanden op een zwembandje zitten (en zo zijn er nog wel wat redenen te bedenken waardoor het runnen van business echt even niet gaat)? Dan is het fijn als je een plan hebt.

Denk dus goed na over hoe en of je bedrijf even kan doordraaien zonder jou. Maak bijvoorbeeld afspraken met een concullega, die tijdelijk taken van je kan overnemen. Draag taken over aan je werknemers.

Ben je zzp’er? Speel open kaart naar klanten. Mensen weten dat zwangerschap en een kleine baby best pittig kunnen zijn. Leg je situatie uit;  vertel dat het kan zijn dat je wat minder hard kan werken dan normaal, en dat je er een poosje uit bent. Dat geeft al heel veel ademruimte voor jezelf. Want extra (werk)druk op je schouders is niet iets waar je op zit te wachten als je je zelfgemaakte wondertje in je armen hebt.  De meeste mensen stellen openheid en eerlijkheid enorm op prijs. Je wilt toch zelf ook zaken doen met iemand die je kan vertrouwen.

En hoe zit het met de aanstaande papa’s met een eigen bedrijf?

Nieuwe, ondernemende vaders willen vast ook wel even thuis blijven om te genieten van hun droom van een baby.

Voor vaders in loondienst heeft de overheid allerlei regelingen. Zoals 5 werkdagen vaderschapsverlof. En stimuleringsmaatregelen zodat nieuwe vaders minder gaan werken en een grotere rol spelen bij de opvoeding van hun kroost. Je zou dus zeggen dat ook zelfstandige vaders in aanmerking komen voor steun vanuit de overheid. Maar helaas, voor de papa’s met een eigen bedrijf komen de vrije dagen nu nog voor eigen rekening…

Meer informatie over ” Zwanger en een eigen bedrijf ” bel ons gerust voor tips over de aanvragen! 020 26 10 723 of mail naar info@sfaa.nl.