pop
ZZPer vanuit huis voor– en nadelen

Veel ZZPers zijn thuisondernemers: ze hebben een slaapkamer of de zolder als kantoor ingericht, werken aan de keukentafel of werken in de garage.

Dat heeft de nodige voordelen: het is goedkoop, u springt zo onder de douche en u kunt tijdens het werken uw kroost in de gaten houden.

Een nadeel echter is dat goedkoop vaak duurkoop blijkt. U hoeft dan geen extra huur te betalen, maar in de meeste gevallen zijn de kosten voor gebruik en inrichting van uw kantoor aan huis niet aftrekbaar. U kunt wel uw laptop, printer en andere apparatuur (met software) afschrijven, maar niet uw bureaustoel, bureau en archiefkast. En ook niet de elektriciteit en verwarmingskosten. Dat tikt wel aan, want waar anderen dagelijks van 9 tot 5 van huis zijn, zit u de hele dag te stoken. Die kosten zijn wél aftrekbaar bij een gehuurde werkruimte elders.

Wanneer zijn de kosten nu wel aftrekbaar en wat zijn de fiscale regels hiervoor?

Fiscale regels

Uw woning moet aan de volgende eisen voldoen om belasting af te trekken van het kantoor aan huis:

  • De werkruimte moet splitsbaar zijn van het woongedeelte. Het moet daarom een eigen opgang en sanitair hebben. Dat is bijvoorbeeld het geval bij een woonwinkelpand met afzonderlijke ingangen voor de winkel en de woning.
  • U moet een substantieel deel van uw inkomsten in de werkruimte verdienen. Dat is minimaal 30% als dit uw enige werkruimte is, en minimaal 70% als u ergens anders ook een werkruimte heeft (bijvoorbeeld in een bedrijvenverzamelcentrum).

Als u uw woning splitst gebruik maakt, verhuurt u in feite een deel van het pand aan uw bedrijf. Daarom mag u maximaal 4% van de waarde van de werkruimte aftrekken plus een evenredig deel van de kosten die  een normale huurder ook zou moeten betalen, zoals energie, schoonmaak en verzekering. Gaat het om een huurwoning, dan kunt u de aftrek berekenen aan de hand van het vloeroppervlak.

Heeft u een eigen woning, dan zijn de regels iets soepeler. U heeft dan de volgende opties: ZZPer vanuit huis voor– en nadelen

  • De woning is bouwkundig gesplitst: u moet het deel dat u als werkruimte gebruikt tot uw ondernemingsvermogen rekenen.
  • De woning is niet bouwkundig splitsbaar: hier is sprake van keuzevermogen. U kunt kiezen of u het pand tot het ondernemingsvermogen rekent, of het hele pand privébezit is of dat u het pand administratief splitst in een privégedeelte en een zakelijk gedeelte. Wanneer het privégebruik of het zakelijk gebruik sterk overheerst, heeft u niets te kiezen en moet u het hele pand respectievelijk privé of zakelijk behandelen.

Tip: U kan deze keuze niet te allen tijde maken, u moet deze namelijk aangeven op de jaarstukken bij de eerste aangifte inkomstenbelasting sinds u ondernemer bent. Dat is dus uiterlijk op 1 april in het jaar nadat u begonnen bent. ZZPer vanuit huis voor– en nadelen

Mocht u er zelf niet uitkomen of wilt u meer informatie? Neem vrijblijvend contact met ons op via 020-2610723 of mail uw vraag naar info@sfaa.nl. Wij kijken graag met u mee! ZZPer vanuit huis voor– en nadelen

 

ZZPer vanuit huis voor– en nadelen