file van zakelijke rijders bijtelling
Als ondernemer moet je natuurlijk regelmatig van A naar B, of dit nu is naar je kantoor, naar klanten of langs leveranciers. In de meeste gevallen is het makkelijkst en het efficiënts om dit met de auto te doen. Gebruik je hiervoor je privé auto of schaf je een auto van de zaak aan? Er zijn namelijk grote verschillen tussen beide en afhankelijk van je situatie is er één optie het meest voordelig.  Dit heeft namelijk invloed op of je de kosten mag opvoeren in je onderneming, of je bijtelling moet betalen en of je de auto mag afschrijven.

Wat houdt nu een auto privé, of auto van de zaak precies in?

Een auto kun je privé aanschaffen, dus met eigen geld. Ook kun je een auto op de zaak aanschaffen, dus met geld uit je onderneming. Het verschil tussen de twee is dat een privé auto over het algemeen duurder is omdat je met een auto van de zaak meer fiscale voordelen hebt. Maar een auto van de zaak mag maar beperkt worden gereden voor privé gebruik.

Auto van de zaak

Bij de aanschaf van een auto op de zaak wordt met het vermogen uit je bedrijf een auto aangeschaft. Doordat je deze auto zakelijk aanschaft mag je de btw aftrekken, ook andere kosten die je met de auto maakt zoals verzekeringen, brandstofkosten kun je aftrekken van je omzet. Doordat de auto een grote investering is mag je deze als bedrijfsmiddel afschrijven, dit kun je wederom aftrekken. Dit klinkt allemaal heel voordelig! Maar dit betekent wel dat je met je auto van de zaak niet meer dan 500 kilometer mag rijden voor privé doeleinden.

Ik rijd meer dan 500 kilometer privé

Op het moment dat je maar één auto hebt als ondernemer gebruik je deze auto waarschijnlijk ook voor privé doeleinden. In dat geval is 500 kilometer privé snel overschreden. Dit betekent nog niet dat je de auto privé moet aanschaffen, maar betekent wel dat je bijtelling moet betalen. Dit heet de overheid gedaan om te voorkomen dat ondernemers alle kosten van de auto op de zaak zullen gaan aftrekken. De hoogte van de bijtelling wordt berekend aan de hand van de cataloguswaarde van de auto en het bijtellingspercentage van de auto. In 2024 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling: 16% en 22%. De bijtelling is afhankelijk van de CO2-uitstoot van de auto. De uitstootgrenzen worden ieder jaar opnieuw vastgesteld. Heeft je auto 0 uitstoot dan val je in het lage tarief, alles daarboven valt in het hoge tarief. Meer weten, check de website van de belastingdienst.

Auto privé aanschaffen wellicht toch goedkoper?

Op het moment dat je de auto relatief veel voor privé doeleinden gebruikt en weinig kosten maakt die kunnen worden opgevoerd in je onderneming, is het soms verstandiger om de auto privé aan te schaffen. Het is belangrijk om te bekijken hoeveel kilometers je verwacht te maken voor je onderneming en hoeveel je privé denkt te gaan rijden. Daarnaast is het van belang dat de aanschaf van een auto van de zaak een niet al te grote impact heeft op de liquiditeit van je onderneming. Ook de kostprijs van de auto, je inkomen en daarbij behorende belasting die je moet betalen en de bijkomende kosten van het autobezit zijn belangrijk om in kaart te krijgen. Of het verstandig is om een auto privé aan te schaffen, of een auto van de zaak te kopen hangt dus van veel factoren af. Check alvorens je een auto aanschaft dus je gebruik, de kosten en hoe je bedrijf er financieel voor staat. Hulp nodig bij het bepalen van de voordeligste optie? Of hulp nodig bij het inzicht krijgen in jouw financiën? Neem contact met ons op! Bij SFAA heb je altijd real time inzicht in je financiën via je telefoon of laptop, zo weet jij precies wat de voordeligste optie is. Daarnaast helpt je persoonlijke accountmanager je altijd graag verder! Vraag een gratis adviesgesprek aan en zie wat wij voor je kunnen beteken. Liever direct iemand spreken? Bel dan naar +31 20-2610723.
Picture of Pauline Dekker

Pauline Dekker

Pauline heeft haar master ‘Business Economics, Organisational Economics’ afgerond aan de Universiteit van Amsterdam waarna ze eerst als KYC analist heeft gewerkt. Sinds 2017 werkt ze bij SFAA, waar ze verantwoordelijk is voor de financiële administratie van ongeveer 60 klanten. Daarnaast houdt ze zich bezig met de opleiding van nieuwe collega’s en interne groei.

Lees meer over Pauline

Contactformulier

Heb je vragen over zakelijke auto? Neem contact met ons op! We staan klaar om je te helpen. Wij zorgen er voor dat je het ultieme belastingvoordeel behaalt met je onderneming. Zo betaal je nooit een euro te veel belasting.  

    Voor- en achternaam

    Je e-mailadres

    Je telefoonnummer

    Ik heb interesse in