rechtsvormen in nederland bij oprichting bedrijf

Een van de eerste acties die je verricht bij het oprichten van een bedrijf is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Hier kies je bij inschrijving de rechtsvorm van je bedrijf. Veel ondernemers kiezen direct voor het oprichten van een BV, maar dit is niet altijd de voordeligste optie. Maar welke rechtsvorm is dan het meest voordelig? Dit heeft met verschillende factoren te maken zoals je verwachte omzet, of je alleen of gedeeltelijk eigenaar bent van het bedrijf en of je hoofdelijk aansprakelijk wilt zijn. In deze blog lees je welke rechtsvorm het voordeligst is in welke situatie!

Table of Contents

Wat is een rechtsvorm?

Een rechtsvorm is de juridische vorm waarin een onderneming wordt gegoten. Het bepaalt hoe een bedrijf wettelijk wordt gezien en heeft invloed op zaken zoals aansprakelijkheid, belastingen, administratie en zeggenschap binnen de organisatie. Bij het starten van een onderneming is de keuze van de juiste rechtsvorm cruciaal, omdat dit gevolgen heeft voor de dagelijkse bedrijfsvoering, de financiële risico’s die je loopt, en de mate van flexibiliteit bij het uitbreiden of veranderen van je onderneming. Ook heeft de keuze van rechtsvorm invloed op de kosten, wat vooral in de beginfase van een onderneming het verschil tussen het slagen of falen van een onderneming kan betekenen.

Overzicht van rechtsvormen

Er zijn in Nederland 11 verschillende rechtsvormen die worden gehanteerd, onderstaand lees je over al deze verschillende rechtsvormen:

  1. Eenmanszaak: Een rechtsvorm waarbij één persoon de eigenaar is en volledig aansprakelijk is met zijn privévermogen voor de schulden van het bedrijf.
  2. Vennootschap onder firma (vof): Een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen die gezamenlijk een bedrijf uitoefenen. Alle vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de vof.
  3. Commanditaire vennootschap (cv): Een bijzondere vorm van de vof met twee soorten vennoten: beherende vennoten die het bedrijf leiden en hoofdelijk aansprakelijk zijn, en commanditaire (stille) vennoten die alleen kapitaal inbrengen en beperkt aansprakelijk zijn.
  4. Maatschap: Een samenwerkingsvorm waarbij twee of meer personen (maten) op basis van gelijkwaardigheid een beroep uitoefenen, zoals artsen of advocaten. De maten zijn ieder voor een gelijk deel aansprakelijk voor de schulden van de maatschap.
  5. Rederij: Een rechtsvorm specifiek voor het gezamenlijk eigendom en exploitatie van een zeeschip of binnenvaartschip door twee of meer partijen.
  6. Besloten vennootschap (bv): Een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld kapitaal. De aandelen zijn op naam en niet vrij overdraagbaar. Aandeelhouders zijn in principe niet privéaansprakelijk voor de schulden van de bv.
  7. Naamloze vennootschap (nv): Een rechtspersoon met een in aandelen verdeeld kapitaal. De aandelen zijn vrij verhandelbaar, vaak via de beurs. Aandeelhouders zijn niet privéaansprakelijk voor de schulden van de nv.
  8. Vereniging: Een rechtspersoon met leden die een bepaald doel nastreven, zoals een sportclub. Leden zijn in principe niet privéaansprakelijk voor de schulden van de vereniging.
  9. Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij: Rechtspersonen die op basis van samenwerking in bepaalde behoeften van hun leden voorzien, zoals gezamenlijke inkoop. Leden zijn in principe niet privéaansprakelijk voor de schulden van de coöperatie.
  10. Stichting: Een rechtspersoon zonder leden die met een vermogen een specifiek doel nastreeft, zoals een goed doel. Bestuurders zijn in principe niet privéaansprakelijk voor de schulden van de stichting.
  11. Kerkgenootschap: Een kerkgenootschap heeft rechtspersoonlijkheid, net als een stichting en een vereniging. Als je een kerk opricht, kun je ook kiezen voor de rechtsvorm stichting of vereniging.

De vier meest voorkomende rechtsvormen

Van de 11 bovenstaande rechtsvormen worden er maar 4 regelmatig gebruikt door commerciële bedrijven. De eenmanszaak, de v.o.f. en de bv zijn het meest voorkomende, de nv is voor mkb bedrijven minder relevant en wordt eigenlijk enkel door multinationals met beursnotering gebruikt.

Eenmanszaak uitgelegd

Een eenmanszaak is een eenvoudige en snel op te richten rechtsvorm die wordt geleid door één persoon. Deze vorm is vooral populair onder zelfstandigen en kleine ondernemers vanwege de lage oprichtingskosten en minimale administratieve verplichtingen. Veel freelancers, zoals tekstschrijvers of fotografen, kiezen voor een eenmanszaak vanwege de flexibiliteit en de fiscale voordelen die deze rechtsvorm biedt wanneer de onderneming net is gestart of nog klein is. Daarnaast is het een geschikte optie voor kleine ondernemers die parttime werken of een beperkte omzet verwachten. Het woord ‘eenmanszaak’ zegt iets over de rechtsvorm en niet over het aantal mensen dat in je bedrijf werkt. Er is geen maximum aan het aantal medewerkers dat je kunt aannemen. Wel is in het geval dat je medewerkers aanneemt vaak de overstap naar een bv aan te raden, vanwege de aansprakelijkheid ook bij het betalen van de lonen.

Over de winst uit je eenmanszaak betaal je inkomstenbelasting. Als de Belastingdienst je ziet als ondernemer voor de inkomstenbelasting, dan heb je recht op mkb-winstvrijstelling. Dit is één van de meerdere belastingvoordelen en aftrekposten waar een eenmanszaak voor in aanmerking kan komen. Je bent mogelijk ondernemer voor de inkomstenbelasting als je producten verkoopt of diensten levert tegen betaling, en als je daarbij een redelijke verwachting hebt om winst te maken. Voer je uitsluitend opdrachten uit voor familie en vrienden of beschouw jij jouw activiteiten als hobby? Dan ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting.

De Belastingdienst bepaalt of jouw inkomen als ‘winst uit onderneming’ wordt beschouwd en of je daardoor ondernemer bent. Hierbij wordt gekeken naar verschillende factoren, zoals zelfstandigheid: bepaal je bijvoorbeeld zelf hoe je werkt, stel je je eigen prijzen vast en gebruik je eigen materialen, gereedschappen of apparatuur? Daarnaast is het ondernemersrisico van belang. Dit betekent dat je bijvoorbeeld financieel aansprakelijk bent voor schulden van jouw bedrijf en risico loopt als je je werk niet naar behoren uitvoert. Ook continuïteit speelt een rol: investeer je tijd en geld in het werven van nieuwe klanten en beschik je over voldoende middelen om jouw onderneming draaiende te houden? Tot slot wordt gekeken naar de omvang van jouw bedrijf, zoals het aantal opdrachtgevers en de gemiddelde jaaromzet. Doe de OndernemersCheck van de Belastingdienst om te kijken of jij een ondernemer voor de inkomstenbelasting bent.

Een belangrijk kenmerk van een eenmanszaak is dat de eigenaar volledig privéaansprakelijk is voor de schulden van de onderneming. Dit betekent dat bij financiële problemen ook persoonlijke bezittingen, zoals een huis of een auto, kunnen worden aangesproken. Gaat je bedrijf failliet, dan ben je zelf ook failliet. Ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan is je partner ook financieel aansprakelijk voor de schulden. Dit kun je voorkomen door huwelijkse of partnerschapsvoorwaarden op te stellen.

Voordelen eenmanszaak:

  • Eenvoudig op te richten: Alleen inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig.
  • Kostenbesparend: Geen notariële akte nodig en lage administratieve kosten.
  • Belastingvoordelen: Toegang tot zelfstandigenaftrek, startersaftrek en mkb-winstvrijstelling.

Nadelen eenmanszaak:

  • Privéaansprakelijkheid: Bij schulden kunnen privébezittingen, zoals een huis of een auto, worden aangesproken om deze schulden af te lossen.
  • Beperkte fiscale mogelijkheden bij hogere winst: Bij een hoge winst kan de belastingdruk relatief hoog worden, omdat je inkomen wordt belast via een progressief inkomstenbelastingtarief. Dit kan minder gunstig zijn dan de vennootschapsbelasting bij bijvoorbeeld een bv.

Vennootschap onder firma (vof) uitgelegd

Een vennootschap onder firma (vof) is een samenwerkingsverband tussen twee of meer personen die gezamenlijk een onderneming oprichten. Iedere vennoot draagt iets bij aan de onderneming, zoals kapitaal, goederen of arbeid, en deelt zowel in de winst als in de risico’s.

Als vennoot in een vof ben je volledig aansprakelijk voor de schulden van de onderneming, zelfs als die schulden door een andere vennoot zijn gemaakt. Schuldeisers richten zich eerst op het vermogen van de vof, maar als dat niet voldoende is, kunnen zij de volledige schuld verhalen op het privévermogen en de persoonlijke bezittingen van elke vennoot. Je bent dus niet slechts aansprakelijk voor ”jouw” deel van de schuld, maar voor het gehele bedrag.

Een vennoot die later toetreedt tot een vof, is automatisch aansprakelijk voor alle schulden en verplichtingen die al vóór zijn komst zijn ontstaan. Stap je in bij een bestaande vof? Controleer dan eerst de financiële situatie zorgvuldig of laat een notaris of adviseur dit doen. Vennoten kunnen onderling afspraken maken over de verdeling van bestaande schulden, zodat de andere vennoten het verschil aan de nieuwe vennoot vergoeden bij een claim. Als een vennoot vertrekt, blijft deze hoofdelijk aansprakelijk voor schulden die zijn ontstaan tijdens zijn tijd in de vof. Ook hiervoor kunnen onderlinge afspraken gemaakt worden over de verdeling en vergoeding van deze schulden.

Elke vennoot in een vof betaalt afzonderlijk inkomstenbelasting over zijn of haar aandeel in de winst van de vof. Dit betekent dat iedere vennoot zelf aangifte inkomstenbelasting moet doen, onafhankelijk van de vof. De uiteindelijke belasting die een vennoot betaalt, wordt pas bepaald nadat aan het einde van het jaar de totale bedrijfswinst van de vof is vastgesteld.

De winst die de vof maakt, wordt na afloop van het boekjaar verdeeld onder de vennoten. Hoe deze winst wordt verdeeld, staat meestal vastgelegd in het vof-contract. Een veelgebruikte verdeling is bijvoorbeeld 50/50 of op basis van het aantal uren dat elke vennoot heeft gewerkt. Zorg daarom dat de afspraken in het vof-contract duidelijk en eerlijk zijn, zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is.

Als ondernemer ben je verplicht om een administratie bij te houden, waarvan de boekhouding een belangrijk onderdeel is. Deze geeft inzicht in de financiële situatie van je bedrijf, zoals de inkomsten en uitgaven. Op basis van deze gegevens kun je je belastingaangiften opstellen. Voor een vof geldt dat je geen jaarstukken hoeft te deponeren bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Voordelen vennootschap onder firma:

  • Makkelijk op te richten: Geen notaris nodig, alleen inschrijving bij de KvK.
  • Belastingvoordelen: Vennoten hebben recht op zelfstandigenaftrek en andere fiscale voordelen.
  • Kracht van samenwerking: Partners kunnen elkaars expertise benutten en risico’s delen.

Nadelenvennootschap onder firma:

  • Hoofdelijke aansprakelijkheid: Iedere vennoot is persoonlijk aansprakelijk voor de totale schulden, ongeacht wie de schuld heeft veroorzaakt.
  • Risico’s bij samenwerking: Alle vennoten zijn volledig privéaansprakelijk voor de schulden van de vof, ook als de schuld is ontstaan door toedoen van een andere vennoot. Dit kan betekenen dat jouw privévermogen wordt aangesproken voor schulden die je zelf niet hebt gemaakt.

Besloten vennootschap (bv) uitgelegd

Een besloten vennootschap (bv) is een rechtspersoon, wat betekent dat de onderneming zelf verantwoordelijk is voor haar verplichtingen en schulden, en niet de eigenaren. Dit biedt bescherming aan de aandeelhouders, aangezien hun privévermogen niet aansprakelijk is voor de schulden van de bv. Het kapitaal van een bv is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. Zij hebben de hoogste macht binnen de bv, wat inhoudt dat ze het (stem)recht hebben om belangrijke beslissingen over het bedrijf te nemen. Aandelen kunnen ook recht geven op een deel van de winst, oftewel het winstrecht. Een bv kan verschillende soorten aandelen uitgeven, zoals aandelen zonder stemrecht of zonder winstrecht. Belangrijke besluiten worden genomen tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders, waarin zij samenkomen om de koers van het bedrijf te bepalen.

Voor een bv gelden verschillende belastingen: Btw, loonbelasting, vennootschapsbelasting en eventueel dividendbelasting. De bv doet als rechtspersoon belastingaangifte en draagt btw af over de behaalde winst. Als je als bestuurder minstens 5% van de aandelen bezit, heb je een ‘aanmerkelijk belang’ en ben je directeur-grootaandeelhouder (dga). De Belastingdienst staat niet toe dat je als dga geen of een zeer laag salaris ontvangt. Jouw salaris moet marktconform zijn volgens de regelgeving. Dit salaris wordt een dga-salaris of gebruikelijk loon genoemd.

Daarnaast betaalt een bv ook vennootschapsbelasting over de jaarlijks behaalde winst. Ten slotte houdt de bv, zodra de bv dividend betaalt aan aandeelhouders, dividendbelasting in. Over het ontvangen dividend betaal je als aandeelhouder ook belasting in box 2 van de inkomstenbelasting. De eerder ingehouden dividendbelasting mag je weer in mindering brengen bij de belastingaangifte in box 2.

Voordelen besloten vennootschap:

  • Beperkte aansprakelijkheid: De eigenaren (aandeelhouders) zijn niet persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van de bv. Alleen het vermogen van de bv kan worden aangesproken, wat privébezittingen beschermt.
  • Salaris en dividend: Als directeur-grootaandeelhouder (dga) kun je zowel salaris als dividend ontvangen, wat mogelijk belastingtechnisch voordelig is, afhankelijk van de situatie.
  • Fiscale winst bij hogere winst: Een BV kan gebruik maken van belastingvoordelen, zoals lagere vennootschapsbelastingtarieven voor winsten boven een bepaald bedrag. Daarnaast kunnen er diverse aftrekken en voorzieningen worden toegepast, zoals de innovatiebox.

Nadelen besloten vennootschap:

  • Hogere belastingdruk bij lagere winst: De belastingdruk voor een BV kan hoger zijn dan voor een eenmanszaak of vof, vooral bij lagere winsten, aangezien de vennootschapsbelasting van toepassing is.
  • Verplichte jaarstukken: Een BV moet jaarlijks een jaarrekening opstellen en deze deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit brengt extra administratieve lasten en kosten met zich mee.

Naamloze vennootschap (nv) uitgelegd

Een naamloze vennootschap (nv) lijkt in veel opzichten op een besloten vennootschap (bv), maar onderscheidt zich doordat je met een nv ook de beurs op kunt gaan. Een nv heeft vaak ook een raad van commissarissen. Dit maakt de nv een geschikte rechtsvorm voor grote ondernemingen die kapitaal willen aantrekken bij een breed publiek van investeerders. Multinationals, zoals banken of grote retailbedrijven, maken vaak gebruik van een nv-structuur om via de beurs toegang te krijgen tot grote hoeveelheden kapitaal. Daarnaast is de nv ideaal voor bedrijven met duizenden aandeelhouders verspreid over de hele wereld, waarbij flexibiliteit in aandelenhandel van groot belang is. Ten slotte is voor de oprichting van een nv, buiten een notariële akte, ook een startkapitaal van minstens €45.000 nodig die in de vennootschap dient te worden gestort.

Voordelen naamloze vennootschap:

  • Beperkte aansprakelijkheid: Aandeelhouders lopen alleen risico met hun ingelegde vermogen.
  • Kapitaal aantrekken: Door de verhandelbaarheid van aandelen en de mogelijkheid om via de beurs geld op te halen, is een NV aantrekkelijk voor investeerders. Dit kan de toegang tot kapitaal vergemakkelijken.

Nadelen naamloze vennootschap:

  • Hoge oprichtingskosten: Minimaal €45.000 aan startkapitaal vereist.
  • Complexe structuur: Een NV heeft te maken met complexe administratieve verplichtingen, zoals het opstellen van jaarrekeningen, het naleven van strengere regelgeving en het deponeren van financiële verslagen bij de Kamer van Koophandel.

Tabel overzicht rechtsvormen

Rechtsvorm

Oprichtingskosten

Aansprakelijkheid

Belasting

Administratieve verplichtingen

Voor wie geschikt?

Eenmanszaak

€82,25 (KvK inschrijving)

Volledig privéaansprakelijk

Inkomstenbelasting (progressief tarief)

Eenvoudig, geen jaarrekening vereist

ZZP’ers, freelancers, kleine ondernemers

Vennootschap onder firma (VOF)

€82,25 (KvK inschrijving, contract aanbevolen)

Alle vennoten zijn hoofdelijk aansprakelijk

Inkomstenbelasting per vennoot

Geen jaarrekening vereist, wel administratie

Kleine bedrijven met meerdere eigenaren

Besloten Vennootschap (BV)

€300 – €1.000 (notaris + KvK inschrijving)

Privévermogen beschermd, alleen BV aansprakelijk

Vennootschapsbelasting + dividendbelasting

Jaarrekening verplicht, loonadministratie voor DGA

MKB’ers, snelgroeiende bedrijven, investeerders

Naamloze Vennootschap (NV)

Min. €45.000 startkapitaal + notariële kosten

Privévermogen beschermd, alleen NV aansprakelijk

Vennootschapsbelasting + dividendbelasting

Strenge verplichtingen, jaarrekening + beursnotering

Grote bedrijven, beursgenoteerde ondernemingen

Welke rechtsvorm past bij mijn situatie?

De juiste rechtsvorm is afhankelijk van jouw behoeften, toekomstvisie en wensen. Dit is voor iedereen anders. Om jou te helpen hebben we drie factoren op een rij gezet die je kunnen helpen bij het kiezen van de juiste rechtsvorm:

Werk je alleen of met anderen?

Of je alleen werkt of samen met anderen is bepalend voor je keuze van rechtsvorm. Werk je alleen, dan is een eenmanszaak vaak de eenvoudigste en voordeligste optie, ideaal voor zzp’ers en kleine ondernemers zonder medewerkers of vennoten. Houd er wel rekening mee dat je privéaansprakelijk bent voor schulden. Wil je dit risico vermijden? Kies dan voor een BV, waarmee je privévermogen beschermd blijft. Werk je samen, dan is een VOF geschikt voor kleine samenwerkingen, al zijn alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk. Voor grotere samenwerkingen of ambitieuze groeiplannen zijn een BV of NV beter, omdat deze rechtsvormen aandelen bieden en investeerders aantrekken, terwijl het privévermogen van de eigenaren beschermd blijft.

Wil je privéaansprakelijkheid vermijden?

Het vermijden van privéaansprakelijkheid is een belangrijke overweging bij het kiezen van een rechtsvorm. Als je jouw privévermogen wilt beschermen, zijn een BV of NV de beste opties. Beide rechtsvormen bieden rechtspersoonlijkheid, wat betekent dat niet jij, maar de onderneming zelf aansprakelijk is voor eventuele schulden. Dit biedt extra zekerheid, vooral als je grotere financiële risico’s loopt of als je met investeerders werkt. Een BV is vaak aantrekkelijker voor kleinere tot middelgrote bedrijven, terwijl een NV meestal wordt gekozen door grote bedrijven met vrij verhandelbare aandelen en ambitieuze groeiplannen.

Als je bereid bent om privéaansprakelijkheid te accepteren, dan kun je kiezen voor een Eenmanszaak als je alleen werkt, of een VOF als je samenwerkt met anderen. Bij deze rechtsvormen ben jij, en bij een VOF ook je vennoten, volledig aansprakelijk voor de schulden van de onderneming. Dit betekent dat schuldeisers jouw privévermogen kunnen aanspreken als het bedrijf de schulden niet kan betalen. Hoewel deze rechtsvormen eenvoudiger en vaak goedkoper zijn om op te richten, is het belangrijk om het risico van privéaansprakelijkheid goed af te wegen voordat je een keuze maakt.

Wat is je verwachte winst en groeiplannen?

Je verwachte winst en groeipotentieel zijn belangrijke factoren bij het kiezen van de juiste rechtsvorm. Als je een lage omzet verwacht of geen grote groeiplannen hebt, is een Eenmanszaak of een VOF vaak de beste keuze. Deze rechtsvormen zijn eenvoudig en goedkoop op te richten, en de administratieve lasten blijven beperkt. Dit maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor kleine bedrijven, zelfstandigen, of ondernemers die hun bedrijf rustig willen opbouwen zonder meteen grote financiële verplichtingen aan te gaan.

Als je daarentegen een hogere winst verwacht of duidelijke groeiplannen hebt, biedt een BV meer voordelen. In tegenstelling tot een eenmanszaak of vof, betaal je over de behaalde winst geen inkomstenbelasting, maar juist vpb en bij het uitkeren van de winst dividendbelasting. Voor hogere winsten (vanaf ongeveer €140.000 afhankelijk van de specifieke situatie) zal dit resulteren in een lagere belastingheffing. Een BV biedt ook bescherming van je privévermogen. Bovendien is een BV beter voorbereid op toekomstige uitbreidingen door de mogelijkheid om aandelen uit te geven. Voor bedrijven met een zeer grote omzet en een ambitie om kapitaal via de beurs op te halen, is een NV een logische keuze. De vrij verhandelbare aandelen van een NV maken het mogelijk om grote hoeveelheden kapitaal aan te trekken, wat ideaal is voor multinationals of ondernemingen met wereldwijde ambities.

Verschil in oprichtingskosten per rechtsvorm

De oprichtingskosten van een onderneming verschillen per rechtsvorm en kunnen een belangrijke factor zijn bij het maken van je keuze. Eenmanszaken en VOF’s zijn het goedkoopst op te richten, omdat je alleen een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK) nodig hebt, wat in 2024 €82,25 kost. Er zijn geen verplichte notariële kosten. Commanditaire vennootschappen (cv’s) en maatschappen hebben ook alleen een KvK-inschrijving nodig, maar een juridisch opgesteld contract tussen de maten of vennoten wordt aangeraden, wat extra kosten met zich mee kan brengen.

Voor een besloten vennootschap (BV) liggen de oprichtingskosten hoger, omdat je een notariële akte moet laten opstellen. De kosten hiervoor variëren per notaris, maar liggen gemiddeld tussen de €300 en €1.000. Daarnaast betaal je de inschrijvingskosten bij de KvK en moet je de oprichtingsakte laten registreren bij de Belastingdienst. Een naamloze vennootschap (NV) is nog duurder, met verplichte notariële kosten én een wettelijk vereist startkapitaal van minimaal €45.000.

Bij verenigingen en stichtingen hangt het af van de rechtsvorm: een informele vereniging hoeft zich niet verplicht in te schrijven, maar een formele vereniging of stichting vereist een notariële akte, wat de oprichtingskosten gemiddeld tussen de €300 en €1.200 brengt. Voor een coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij gelden vergelijkbare kosten als bij een BV, met verplichte notariële oprichting.

Wil je een onderneming starten met zo laag mogelijke kosten? Dan is een eenmanszaak of VOF de voordeligste optie. Zoek je echter bescherming van privévermogen of werk je met investeerders, dan is een BV ondanks de hogere oprichtingskosten vaak de betere keuze.

1 BV is geen BV: Holdingstructuur

Bij het oprichten van een BV wordt vaak de term “1 BV is geen BV” gebruikt, wat verwijst naar het concept van een holdingstructuur. In plaats van slechts één BV op te richten, kiezen veel ondernemers ervoor om direct een holdingstructuur op te zetten. Dit betekent dat er minimaal twee BV’s worden opgericht: een holding BV en een werkmaatschappij. De werkmaatschappij is de BV waarin de dagelijkse bedrijfsactiviteiten plaatsvinden, terwijl de holding BV de aandelen van de werkmaatschappij bezit en fungeert als een veilige plek om winsten en activa in onder te brengen.

Een van de belangrijkste voordelen van een holdingstructuur is risicospreiding. Mocht de werkmaatschappij failliet gaan of te maken krijgen met juridische claims, dan blijven de opgebouwde winsten en activa in de holding beschermd. Daarnaast biedt een holding fiscale voordelen, zoals het belastingvrij doorschuiven van winsten binnen de concernregeling en het benutten van de deelnemingsvrijstelling. Dit maakt het niet alleen een strategische keuze voor grote bedrijven, maar ook voor kleinere ondernemers die op lange termijn hun vermogen willen beschermen en efficiënt willen herinvesteren.

Dit brengt natuurlijk meer kosten met zich mee dan het oprichten van een enkele bv, er moeten immers twee bedrijven worden opgericht. Toch is het aan te raden om gelijk bij oprichting van een bv een holdingstructuur op te zetten.

Wil je meer weten over hoe een holdingstructuur werkt en welke voordelen het biedt? Lees dan ons uitgebreide blog over holdingstructuren, waarin we ingaan op de verschillende vormen van holdings, fiscale voordelen en hoe je de juiste structuur voor jouw onderneming opzet.

Rechtsvorm wijzigen na oprichting, is dat mogelijk?

Ja, het is mogelijk om de rechtsvorm van je onderneming te wijzigen, bijvoorbeeld wanneer je bedrijf groeit of als je aansprakelijkheid wilt beperken. Het veranderen van rechtsvorm vereist echter een aantal administratieve en juridische stappen.

  1. Kies een nieuwe rechtsvorm
    Voordat je de wijziging doorvoert, bepaal je welke rechtsvorm het beste past bij je nieuwe situatie. Veel ondernemers zetten bijvoorbeeld een eenmanszaak om in een besloten vennootschap (bv) vanwege belastingvoordelen en de beperking van persoonlijke aansprakelijkheid naarmate hun onderneming groeit. Sommige rechtsvormen kun je zelf wijzigen met een contract, terwijl voor anderen, zoals een bv of nv, een notariële akte vereist is.
  2. Geef de wijziging door
    Zodra de keuze is gemaakt, moet je de nieuwe rechtsvorm registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK) en doorgeven aan instanties zoals de Belastingdienst, je bank en verzekeringsmaatschappijen. Dit kan gevolgen hebben voor je btw-nummer en andere administratieve gegevens.
  3. Vergunningen en contracten aanpassen
    De wijziging van rechtsvorm kan invloed hebben op bedrijfsvergunningen en contracten. Sommige vergunningen, zoals een horecavergunning of transportvergunning, moeten opnieuw worden aangevraagd. Daarnaast moeten huur-, leverings- en dienstcontracten worden aangepast aan de nieuwe rechtsvorm.
  4. Opnieuw aanmelden als werkgever
    Heb je personeel? Dan moet je je opnieuw aanmelden bij de Belastingdienst als werkgever. Dit betekent dat je een nieuw loonheffingsnummer krijgt en je salarisadministratie moet aanpassen. Ook moet je instanties zoals UWV, de Arbodienst en het pensioenfonds op de hoogte stellen.
  5. Administratieve en financiële aanpassingen
    Een nieuwe rechtsvorm kan leiden tot andere administratieve verplichtingen, zoals het opstellen van een jaarrekening bij een bv. Ook je facturen, briefpapier en website moeten mogelijk worden aangepast.
  6. Voorraad en inventaris meenemen
    Je kunt ervoor kiezen om de bedrijfsmiddelen en voorraad over te dragen aan de nieuwe rechtsvorm of deze privé te houden en over te kopen. Dit moet correct worden verwerkt in de boekhouding.

In de meeste gevallen kiest een ondernemer voor de overstap van een eenmanszaak of v.o.f. ervoor om wegens de belastingdruk en aansprakelijkheid naarmate zijn onderneming groeit deze te  veranderen naar een bv. Wil je weten of dit voor jouw persoonlijke situatie aan te raden is? Neem contact met ons op, de financiële en fiscale experts van SFAA helpen je graag verder!

Conclusie kiezen tussen de verschillende rechtsvormen in Nederland

Het kiezen van de juiste rechtsvorm is een belangrijke beslissing die invloed heeft op de aansprakelijkheid, belastingverplichtingen en administratieve lasten van je onderneming. Voor kleine ondernemers en zelfstandigen is een eenmanszaak vaak de meest voordelige keuze vanwege de lage oprichtingskosten en belastingvoordelen. Werk je samen met anderen, dan kan een VOF een eenvoudige en toegankelijke optie zijn, al brengt dit privé-aansprakelijkheid met zich mee. Ondernemers die hun privévermogen willen beschermen of groeiplannen hebben, kunnen beter kiezen voor een BV, terwijl grote ondernemingen met beursambities vaak een NV oprichten.

Daarnaast kan een holdingstructuur voordelen bieden voor ondernemers die hun winsten willen beschermen en belastingtechnisch efficiënter willen opereren. Hoewel het wijzigen van een rechtsvorm later mogelijk is, kan het verstandig zijn om direct bij de oprichting een toekomstbestendige keuze te maken. Wil je weten welke rechtsvorm het beste bij jouw situatie past? En hoe jij het ultieme fiscale voordeel kunt behalen met je onderneming? Laat je adviseren door SFAA! 

Contactformulier

Heb je vragen over MIA, KIA en VAMIL? Neem contact met ons op! We staan klaar om je te helpen. Wij zorgen er voor dat je het ultieme belastingvoordeel behaalt met je onderneming. Zo betaal je nooit een euro te veel belasting.  

    Voor- en achternaam

    Je e-mailadres

    Je telefoonnummer

    Ik heb interesse in

    Picture of Rik Brouwer

    Rik Brouwer

    Rik Brouwer werkt nu bijna een jaar bij SFAA als accountmanager/assistent-accountant. Na het behalen van zijn Master of Business Administration: strategy & organization aan de Vrije Universiteit van Amsterdam is hij bij SFAA aan de slag gegaan en heeft hij zich snel bewezen als een sterke schakel binnen het team. Zijn inzet en expertise dragen bij aan de groei en klanttevredenheid van het bedrijf. Rik vindt het contact met de klant een cruciale activiteit, daardoor speelt hij een belangrijke rol in het onderhouden van klantrelaties binnen SFAA.

    Lees meer over Rik