Eenmanszaak omzetten naar bv: hoe werkt dat

Van eenmanszaak naar BV: wat past bij jouw bedrijf?

Eenmanszaak omzetten naar BV. Veel ondernemers lopen rond met de vraag of ze deze stap moeten maken. Wij krijgen dan ook van veel ondernemers de vraag hoe dit werkt. Er bestaat namelijk nog veel onduidelijkheid over hoe je zonder gedoe je eenmanszaak naar een BV kunt omzetten. Zeker omdat je in een BV ineens te maken krijgt met aandeelhouders en je onder loondienst komt te staan. Voor veel ondernemers is dit een spannende stap. Daarom legt SFAA Administratiekantoor Amsterdam in dit artikel uit hoe je van eenmanszaak naar BV gaat.

Eenmanszaak: de voordelen én nadelen

Voor je van eenmanszaak naar BV gaat is het belangrijk om goed de voordelen en de nadelen te kennen. Een eenmanszaak biedt ten opzichte van een BV namelijk interessante voordelen. Zo kun je met een eenmanszaak van fiscale voordelen genieten waar dat met een BV niet kan. Zo betaal je met een eenmanszaak minder belasting over winsten onder de 150.000 euro. Daarnaast is er bij een eenmanszaak geen startkapitaal vereist, kun je zelfstandig handelen en beslissingen nemen én hoef je geen rekening te houden met statuten. Wat betreft salaris neem je bij een eenmanszaak geld op van de bedrijfsrekening en maak je dit over naar je privérekening. Dit is netto geld wat op jouw privérekening verschijnt. Je betaalt namelijk al belasting over de winst uit de onderneming via de inkomstenbelasting. Toch kleven er ook nadelen aan het hebben van een eenmanszaak. Zo ben je met een eenmanszaak privé verantwoordelijk voor de schulden aan de onderneming, is de werkdruk vaak hoger dan bij een BV, heb je minder goede toegang tot de vermogensmarkt en moet je je aanvullend verzekeren om er voor te zorgen dat je financiën goed geregeld zijn. Herken je jezelf in deze nadelen? Dan is het tijd om van eenmanszaak naar BV te gaan! Maar wat zijn dan de voordelen van een BV?

YouTube video

Eenmanszaak omzetten naar BV: de voordelen uitgelegd

Het hebben van een BV biedt verschillende voordelen ten opzichte van een eenmanszaak. Zo is een BV vooral aantrekkelijk bij hoge(re) winsten omdat het tariefvoordeel dan groter is dan de extra aftrekmogelijkheden waar je met een eenmanszaak van kunt genieten. Bovendien ben je met een BV niet meer privé aansprakelijk voor alles wat je zakelijk doet. Maar wanneer is het dan het juiste moment om de overstap naar een BV te maken? Sommige ondernemers richten ver onder de winstgrens van 150.000 euro al een BV op omdat ze dan privé minder makkelijk aansprakelijk gesteld kunnen worden. Kort samengevat zijn dit de momenten waarop een eenmanszaak omzetten naar BV interessant kan zijn:

  1. Risico’s worden groter, als privépersoon onverantwoord om deze te blijven dragen.
  2. De omzet van het bedrijf groeit hard waardoor het fiscaal aantrekkelijk wordt om een BV op te richten.
  3. Je wilt kapitaal en dus ook investeerders aantrekken. Het hebben van een BV maakt dit eenvoudiger en schept meer vertrouwen dan een eenmanszaak.

Eenmanszaak en BV: hoe zit het met salaris?

Aan het einde van de maand is het weer zover, je krijgt salaris! Bij een eenmanszaak werkt dit anders dan bij een BV. Je bent immers eigen baas en maakt geld van je bedrijfsrekening over naar je privérekening. Als je van eenmanszaak naar BV gaat dan moet je in loondienst bij jouw eigen holding. De holding wordt dan de werkgever en jij bent dan ineens werknemer. Je betaalt ook loonbelasting en krijgt te maken met bruto en netto geld. Het voordeel is dat je niet ineens veel belasting hoeft te betalen, omdat je dit al doet via het salaris. Dat werkt dus hetzelfde als dat je bij een werkgever in dienst bent. Wanneer je een BV hebt is het verstandig om een werkmaatschappij op te zetten. Er moet geld in jouw holding komen om je salaris en loonbelasting te kunnen betalen. Hiervoor stuur je een managementfactuur naar de werkmaatschappij. Deze is iets hoger dan jouw bruto salaris, om wat andere kosten te kunnen betalen welke ook in de holding zitten (bijvoorbeeld administratiekosten).

De werkmaatschappij: wat is het en hoe werkt het?

De werkmaatschappij moet werken. Hier wordt het geld verdient. Het is dus belangrijk dat de werkmaatschappij voldoende geld heeft om te kunnen blijven werken. Het geld wat je ‘over’ hebt kun je vervolgens als dividend uitkeren naar de holding. Zo verdampen winsten uit het verleden niet. Over de dividend van de werkmaatschappij naar de holding hoeft geen dividendbelasting te worden betaald. De dividendbelasting is pas aan de orde als het van de BV naar de privépersoon wordt overgemaakt. Veel mensen denken dat dit slechts 15% is. Dit is niet waar. Momenteel wordt er 15% via de dividendaangifte gedaan en vervolgens 20% via de aangifte inkomstenbelasting.

Van eenmanszaak naar BV: zo stap je over

Inmiddels ben je eruit, je wilt je eenmanszaak omzetten naar BV. Dat is eenvoudiger dan je denkt. Toch zul je rekening moeten houden met een aantal belangrijke stappen. Bij het opzetten van een BV moet je rekening houden met het volgende:

  1. Aandeelhouders en bestuur aanstellen om je BV te runnen;
  2. Bij de notaris zal je nieuwe BV gelegaliseerd moeten worden;
  3. De financiële conceptakte die je bij hem inlevert moet hij goedkeuren;
  4. Goedgekeurd? Dan ontvang je een oprichtingsakte;
  5. Gefeliciteerd, de BV is opgericht!

Uiteraard kunnen onvoorziene omstandigheden er voor zorgen dat er extra stappen ondernomen moeten worden om van eenmanszaak naar BV te gaan. Laat je daarom begeleiden door SFAA. Wij zorgen dat jij je op ondernemen kunt blijven focussen.

Ook je eenmanszaak omzetten naar BV? Administratiekantoor SFAA helpt!

Ben je na het lezen van dit artikel ook nieuwsgierig geworden wat de voordelen voor jou kunnen zijn? Of ben je er helemaal zeker van dat je je eenmanszaak naar een BV wilt laten omzetten? Twijfel dan niet en neem contact op met SFAA administratiekantoor Amsterdam. Wij bieden begeleiding in de overgang van eenmanszaak omzetten naar BV. Wil je weten hoe dit werkt? Stuur dan een vrijblijvende mail naar info@sfaa.nl en je krijgt snel een passend antwoord. Liever direct contact? Bel ons dan op +31 20-2610723. Onze medewerkers staan je dan graag te woord! [/av_textblock] [/av_one_full]

Picture of Levi van Stralen

Levi van Stralen

Levi werkt al een lange tijd bij SFAA. Met al meer dan 6,5 jaar ervaring in het vak weet Levi ondertussen alles over finance. Levi heeft voordat hij ging werken zijn bacherlor’s degree ‘Finance & Control’ behaald aan het Windesheim. Vervolgens heeft Levi onwijs veel kennis opgedaan in de praktijk. Levi weet door zijn vele opgedane kennis ook de lastige financiële vraagstukken op te lossen.

Lees meer over Levi

Contactformulier

Heb je vragen over rechtvorm? Neem contact met ons op! We staan klaar om je te helpen. Wij zorgen er voor dat je het ultieme belastingvoordeel behaalt met je onderneming. Zo betaal je nooit een euro te veel belasting.  

    Voor- en achternaam

    Je e-mailadres

    Je telefoonnummer

    Ik heb interesse in